Oriol Junqueras ha afirmat que Catalunya forma part de la Unió Europea i que actualment no hi ha cap mecanisme legal, cap tractat, cap directiva ni cap article europeu que prevegi l'expulsió d'un Estat membre o d'una regió. Ho ha explicat en la seva intervenció a les jornades del Cercle d'Economia que s'estan celebrant a Sitges sota el títol Societat, política i economia en temps d'incertesa.

En el col·loqui amb els assistents, i a preguntes d'aquests, Junqueras ha garantit que no es produirà una sortida de Catalunya de la Unió Europea, si aquesta es declarés independent.

Durant la intervenció, el número dos de l'Executiu català ha explicat que "la reducció del dèficit de la Generalitat ha representat el 85% de la reducció del de totes les administracions de l’Estat". També ha volgut deixar constància de que "Catalunya està en rècord històric d'exportacions i inversió estrangera directa". Amb aquestes dades, Junqueras ha volgut tranquil·litzar els empresaris sobre les conseqüències per a l'economia del procés sobiranista. 

El vicepresident també ha parlat de la crisi econòmica i del sector de la societat que més l'ha patit i ha assegurat que "ajudar els afectats per la crisi és una prioritat, així ho demostra la llei de renda garantida". Pel que fa a l'àmbit de l'ocupació laboral ha informat que el curs 2017-2018 serà el que comptarà amb el major nombre de mestres i professors de la història de Catalunya.

Finalment ha volgut remarcar que Catalunya es troba en fase de creixement pel que fa al sector de les noves tecnologies, un sector que veu Barcelona com un bon punt d'inversió.