La sentència del judici pel 9-N podria allargar-se més del previst perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) vol buscar la unanimitat en la decisió final. Tot i no saber què passarà, i encara que els tres acusats, Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, tinguin prou clar que acabaran sent inhabilitats, el govern del Canadà ha volgut advertir l'Estat espanyol dels riscos de no respectar els drets democràtics.

Després que la diputada del Bloc Québécois Monique Pauzé afirmés enmig del ple del Parlament d'Otawa que "estem a favor dels catalans que veuen els seus drets democràtics repudiats per Espanya" i emplacés el seu executiu a "recordar al govern espanyol que tots els pobles tenen el dret a la lliure determinació", el secretari parlamentari d'Afers Exteriors, Matt DeCourcey, va respondre favorablement i va assegurar que farà saber als seus homòlegs internacionals que el seu govern considera que "els drets humans han de ser respectats en tots els casos i sense excepció".

Pauzé, visiblement molesta, posa de manifest com l'Estat espanyol està tractant Catalunya i l'expresident del Govern "només per iniciar una consulta sobre la independència de Catalunya", i aprofita per recordar que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també serà jutjada pel TSJC només per haver permès la votació de les conclusions del Procés Constituent a la cambra catalana.

Per tot plegat, la diputada del Bloc Québécois ha emplaçat el seu govern a advertir a Espanya que "és inacceptable aquest procés polític per haver permès que els catalans tinguin dret a l'autodeterminació". I l'executiu canadenc té clar que així ho farà.

La "farsa" del judici

Ja la setmana passada, la federació Internacional Liberal va fer públic en un comunicat el suport a l'expresident i les exconselleres i va qualificar aquest procés judicial de "farsa" i  "teatre". La federació també va emplaçar el govern espanyol a suspendre el judici i a "respectar els desitjos dels ciutadans de Catalunya, inclosos la seva autodeterminació i independència".

De fet, en l'últim congrés de la formació ja es va lamentar que el govern espanyol no escoltés els catalans que van votar el 9-N i que iniciés un procés contra els seus organitzadors. En aquella ocasió també demanava una "solució democràtica" com la que van emprendre els governs de Londres i Edimburg quan van acordar fer un referèndum l'any 2014 a Escòcia.