El conseller Joaquim Forn ha assegurat que acata l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en el seu recurs per demanar la seva sortida de presó, tal com ja van fer els consellers Josep Rull i Jordi Turull.

En el seu recurs d'apel·lació davant l'Audiència Nacional, la defensa de Forn argumenta que el conseller "va assumir la nova situació jurídica i va cessar en l'exercici de la seva funció pública, sense escarafalls ni cridades a la desobediència" després de l'aplicació de l'article 155 per part del govern de Mariano Rajoy.

Amb aquest argument vol convèncer que no hi ha cap tipus de risc de reiteració delictiva per sortir, així, de la presó i poder fer campanya pel 21-D: "El marc d'unes eleccions i el desenvolupament polític futur apunten més aviat a solucions de compromís i entesa", afegeix la seva defensa.

Camí del 21-D

Ahir, l'advocat de Rull i Turull van presentar els recursos d'apel·lació a l'ordre de presó, on s'hi podia veure que tots dos acaten l'article 155 de la Constitució per sortir del centre penitenciari d'Estremera i poder-se presentar a les eleccions del 21-D.

La defensa dels consellers va demanar a l'Audiència Nacional que els posi en llibertat, al·legant que, com la resta de membres del Govern, han acatat "expressament" les mesures de l'article 155, sense promoure cap "resistència".

En els recursos els dos consellers sol·liciten a la sala d'apel·lació de l'Audiència Nacional que revoqui l'ordre de la jutge Carmen Lamela d'enviar-los a la presó preventiva, aplicant-los els mateixos criteris pels quals el Suprem va deixar en llibertat amb fiança la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de Junts pel Sí.

Derrota democràtica

Fonts de la defensa de Turull i Rull consultades per Efe han indicat que aquests arguments ja estaven plasmats en el recurs de reforma que va interposar el 5 de novembre el llavors advocat de tots dos exconsellers Jaume Alonso-Cuevillas, pel que ara s'han vist en l'obligació de reproduir-los en el seu recurs d'apel·lació.

Ara bé. Tant Rull com Turull han assegurat a Twitter que a les eleccions del 21-D, "des de les urnes, el derrotarem democràticament" i han mostrat el seu desacord en l'aplicació de la norma suprema.