Diversos ministres del govern espanyol s'han pronunciat per assenyalar un descens en la mobilització multitudinària de la Diada, com asseguren observadors i participants. Segons ha pogut saber El Nacional, la sensació d'alguns membres de Moncloa és que la descentralització de la manifestació independentista va permetre apaivagar la imatge de la punxada en l'assistència. Aquesta diagnosi ha estat difosa per certs titular del gabinet de Mariano Rajoy al llarg del matí, mentre el president ha ignorat les al·lusions al clam popular a Catalunya.

Encetava la jornada el ministre en funcions de Justícia, Rafael Catalá. Catalá ha reconegut en una entrevista de ràdio que l'independentisme "està molt present" i té una "realitat social rellevant". Tanmateix, el ministre ha indicat que el seu suport social no sembla que estigui creixent, declaracions produïdes el dia després de la manifestació en els cinc punts del territori de Catalunya. A les afirmacions, s'hi sumaven les insinuacions d'altres companys de govern, sobre que l'efecte visual podia generar més aforament del real.

Al silenci de Rajoy i a les paraules dels qui es pronunciaven fora de càmeres per denunciar el fet, s'hi ha sumat en públic el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. Sobre la menor afluència de ciutadans enguany, Margallo es lamenta que igualment, "qualsevol que sigui el nombre, sempre serà excessiu [per a ell] quan es tracta de trencar la unitat d'Espanya", ha denunciat el ministre quan sortia de la reunió del grup popular presidida per Rajoy. És a dir, que a Margallo qualsevol xifra li preocuparia.

Obvia parlar de les declaracions al País Basc 

El representant ministerial del govern no ha parlat directament sobre les seves declaracions d'aquest dissabte al País Basc, on va atiar la tensió amb l'independentisme. "D'una crisi se'n surt, un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és absolutament irreversible", va dir aleshores, unes paraules que han indignat Roberto Manrique, víctima d'Hipercor. Margallo s'ha limitat a fer una al·lusió velada a les seves paraules afirmant que "pel gust dels independentistes", sovint parlava "massa". 

Les mostres d'incredulitat cap al desplegament de la Diada també han arribat per la banda de l'assistència del president, Carles Puigdemont, enguany. Segons va saber fa uns dies El Nacional, el clima a Moncloa és que Puigdemont estaria mirant de guanyar-se el favor de la CUP per a la qüestió de confiança del 28 de setembre. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha repetit aquest argument des d'Euskadi, a un esmorzar informatiu on ha assistit per donar suport al candidat del PP, Alfonso Alonso.