A menys de 24 hores de la reunió entre els vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, la tensió entre els dos executius s’ha tornat a evidenciar. El coordinador general del Partit Popular a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha anunciat que la Generalitat i l’Estat han arribat a cinc acords que afecten tres lleis catalanes que eren a les portes del recurs d’inconstitucionalitat. L’anunci l’ha fet a Madrid després de reunir-se amb la vicepresidenta del govern espanyol i ha enxampat el Govern per sorpresa. Tant que, en un primer moment, fonts de l’executiu català ho han desmentit.

El cert és que, aquest vespre, Garcia Albiol ha tornat a Barcelona amb tres documents, amb la signatura de Raül Romeva -en tant que president de la comissió bilateral Estat-Generalitat- que dóna el vistiplau a cinc acords amb el govern central. Les matèries sobre les quals s’ha arribat a un acord són l’Institut Català de Finances, el Sistema de Protecció a la Infància i la simplificació de l’activitat administrativa de la Generalitat. Els dos primers acords es van rubricar el 18 d’abril i l’últim el 19 d’abril.

Subcomissió bilateral 

L'entesa entre les dues administracions ha arribat en el marc d’una de les subcomissions bilaterals Estat-Generalitat. En concret, entre una delegació de l'administració catalana i un grup de treball adscrit a la direcció general de coordinació de competències amb les comunitats autònomes i les entitats locals. El rol d'aquest equip de tècnics és el de constatar que les lleis autonòmiques no envaeixen àmbits competencials de l'Estat i, en qualsevol cas, les discussions acostumen a quedar al marge del focus mediàtic.

Tot i així, els acords els rubriquen els presidents de la comissió bilateral i, és per això, que en aquest cas els documents els ha signat Raül Romeva per part catalana.   

El Govern rebaixa

La jugada d’Albiol ha incomodat el Govern que, en pocs minuts, ha passat de negar cap pacte, a reconèixer el relatiu a l’Institut Català de Finances i, finalment, a puntualitzar que sí que hi ha acord però que “no són acords polítics” sinó “tècnics” o acords que ja s’havien tancat en el passat. Fonts del Govern han matisat que, en qualsevol cas, Junqueras no anirà a la reunió amb la vicepresidenta amb cap demanda en concret i que el referent són els 46 punts que el president català, Carles Puigdemont, va entregar al president espanyol, Mariano Rajoy, fa una setmana.

Justament en aquesta trobada, Puigdemont va demanar a Rajoy que s'abaixés la conflictivitat i la judicialització de la política. Ara Garcia Albiol ha destacat "la clara voluntat del govern espanyol d'arribar a acords amb la Generalitat en tot allò que s'ajusti al marc legal". També ha carregat contra la Generalitat i l'ha acusat d'utilitzar "de forma exagerada i un pèl perversa" el Tribunal Constitucional. El popular ha argumentat que Catalunya ha presentat 51 recursos contra lleis estatals i que el govern espanyol només n'ha recorregut 36 de catalanes.  

El PP repeteix el ritual

Des d'un punt de vista estratègic, el Partit Popular ha optat per tornar a cedir protagonisme a la figura d'Albiol. Com ja va passar amb la reunió entre Junqueras i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el dirigent del PP a Catalunya s'ha trobat un dia abans amb la representant del govern espanyol i ha sortit davant els mitjans de comunicació amb un anunci concret. El PP mata així dos ocells amb un únic tret. D'una banda, la direcció estatal té un gest amb Albiol, que s'ha sentit desplaçat i "poc cuidat" per Madrid. D'una altra banda, l'anunci reforça el relat de la voluntat conciliadora del govern espanyol i "fa evident" que no estaria de més, en aquest clima de generositat, que la Generalitat fes algun gest significatiu. "Anul·lar el departament d'Exteriors de Romeva", suggeria aquest dilluns Albiol.