El Govern aprovarà aquest dimarts un projecte de pressupostos que contempla partides per a la convocatòria del referèndum independentista previst per abans de setembre de l'any vinent.

Precisament ahir el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va advertir que l’Estat estudiarà els “àmbit d’impugnació” dels pressupostos si inclouen alguna previsió econòmica sobre el referèndum, atès que, en aquest cas, la Generalitat estaria anant “més enllà de les seves competències”.

Les partides sobre el referèndum apareixeran, segons ha pogut saber El Nacional, en tres apartats: el capítol dedicat a processos electorals, en el fons de contingència i en una disposició addicional.

Tot i que des del Govern es preveia maquillar aquest capítol per evitar la impugnació de l’Estat, des de la CUP s’ha exigit que aquest hi figuri de forma explícita.

Partida explícita

Els negociadors del Govern han acceptat finalment incorporar aquesta partida més explícita sobre un referèndum apel·lant a la legalitat vigent.

L'organització i coordinació del referèndum depèn del vicepresident, Oriol Junqueras, tal i com li va encarregar el president en funció de la seva responsabilitat d'encapçalar la comissió interdepartamental d'impuls de l'autogovern.

El Consell Executiu aprovarà avui els comptes, després d’una llarga negociació amb la CUP que ha de garantir que aquest cop el projecte superi el primer pas, de les esmenes a la totalitat, i pugui tramitar-se a la Cambra catalana.

Nous impostos

El passat mes de juny, el projecte de l’Executiu va ser tombat en aquesta primera votació davant del ple i va provocar l'immediat anunci de Puigdemont que se sotmetria a una qüestió de confiança. Precisament durant el debat d'aquella iniciativa, el president va advertir la CUP que, en cas de tornar a tombar els pressupostos, provocarien el final de la legislatura. Amb tot, els cupaires encara no han garantit l'aprovació final del projecte.

El Govern ha anunciat que els comptes inclouran un creixement de més de 1.000 milions d’euros en les partides corresponent a Salut, Educació i Afers Socials.

Les negociacions han inclòs també novetats en l'anomenada Llei d'Acompanyament, la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, dins de la qual s'ha incorporat acords com l’eliminació parcial de deduccions sobre habitatges –en rendes superiors als 30.000 euros–, i noves figures fiscals com l’impost sobre begudes ensucrades, entre d’altres.

Les modificacions tributàries de la Llei d’Acompanyament es traduiran, segons va anunciar el Departament d’Economia, en un increment dels ingressos del Govern en 121 milions d’euros el 2017 i 181 milions a partir del 2018.

Actius no productius

Així mateix, l’acord entre JxSí i la CUP inclou una proposició de llei que ahir es va registrar a la Cambra catalana per gravar els anomenats actius no productius, és a dir, béns com iots, jets privats i cotxes de gamma alta que formen part del patrimoni personal però s’intenten ocultar a través d'estructures societàries.

Un cop el Govern aprovi el projecte dels pressupostos en l'habitual reunió del Consell Executiu dels dimarts, el vicepresident, Oriol Junqueras, el portarà al Parlament, per presentar-lo als grups, i al migdia, fer públic els detalls en roda de premsa.