L’afirmació de Pablo Iglesias que el referèndum de Catalunya no és una línia vermella per a la negociació amb el PSOE ha obert una bretxa en la campanya de Xavier Domènech. I les formacions independentistes no han dubtat a atacar aquest nou flanc. De fet, el gir del discurs podemista s'ha convertit en la munició que esperaven CDC i ERC per treure credibilitat a una de les propostes clau del programa d'En Comú Podem.

Domènech no ha tingut més remei aquest matí que sortir a reblar les paraules d’Iglesias. “Per seure a la taula no hi pot haver línies vermelles. Un sempre ha d’estar disposat a escoltar l’altre”, ha argumentat el candidat de la formació morada en una roda de premsa a Santa Coloma de Gramenet. El cap de llista ha intentat explicar la disposició a renunciar al referèndum assegurant que el PSOE haurà de demostrar “si té una alternativa millor”. 

El candidat ha volgut matisar les seves paraules aquesta tarda en un míting, on ha garantit el referèndum si Podemos governa. No obstant, la polèmica està ja servida. Des del mateix moment en què es va visualitzar durant el debat a quatre, la frenada d’Iglesias s’ha convertit en un dels arguments del discurs de les formacions independentistes.

El dia de la marmota

Des de la campanya republicana, el cap de llista, Gabriel Rufián, ha replicat que "mentre que per a Xavier Domènech, el referèndum suposa una línia vermella, Iglesias la veu de color ambre". "Encara que potser és més sincer que altres, perquè sap que el PSOE de Pedro Sánchez i Susana Díaz mai ho permetran”, ha afegit.

Durant un acte electoral a Barcelona, Rufian ha pronosticat que la proposta de referèndum podria anar a parar a “un calaix”. “No som uns il·luminats, però tenim memòria, i sabem que el PSOE mai donarà veu al poble de Catalunya i als fets em remeto. Pedro Sánchez ens ho va dir personalment, i el seu recanvi, Susana Díaz, és molt pitjor”, ha afegit.

Els republicans han ironitzat sobre aquest debat a través d'un vídeo a les xarxes on comparen les declaracions d'Iglesias amb el dia de la marmota.

Groucho Marx

També ha optat pel to irònic el candidat de Convergència, Francesc Homs, que ha comparat de bon matí en declaracions a TV3 el candidat de Podemos amb Groucho Marx. “Tinc aquests principis però si convé en tinc uns altres”, ha resumit.

“Estem escamats des de la perspectiva catalana de promeses quan vénen eleccions per part dels partits espanyols”, ha insistit Homs. El candidat ha explicat aquesta tarda a través d'un tuit que ha parlat amb el republicà Tardà sobre les afirmacions d'Iglesias, amb la qual cosa ha volgut contrastar la distància en relació a Podemos amb l'entesa en aquest tema entre CDC i ERC.

El número dos, Carles Campuzano, ha sentenciat a L'Oracle de Catalunya Ràdio que el debat "el van guanyar els catalans" perquè va quedar clar que el referèndum ja no és una línia vermella per a Iglesias.

Igualment des de la CUP han aparegut reaccions a les xarxes per criticar el gir del discurs podemista.

Des del mateix moment en què ho va situar Podemos com un dels seus arguments de campanya el passat 20-D, la proposta de referèndum ha estat una de les pedres a la sabata de les campanyes d'ERC i CDC.

La forma com s'han desenvolupat les converses entre PSOE i Podemos per a la investidura, i la imatge que la defensa d'aquesta reivindicació es va convertir en un dels obstacles per a l'acord, havia aconseguit donar més credibilitat a la voluntat podemista de reclamar la consulta. Ara, però, les paraules de Iglesias plantegen una nova pista per a les crítiques dels independentistes.