El Parlament de Catalunya defensarà la seva sobirania. Així ha reaccionat la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, a la decisió del TC de suspendre el ple del proper dilluns (abans fins i tot que hagi estat convocat). En un discurs molt semblant al que ha pronunciat en altres ocasions, com ara en el cas de les lleis del referèndum i de transitorietat, Forcadell ha assegurat que "defensarem la sobirania del Parlament" i que no deixaran que ningú coarti el debat parlamentari lliure.

La presidenta del Parlament no ha aclarit quina decisió prendran davant la suspensió cautelar del TC, perquè encara estan analitzant la interlocutòria. Sobre la taula tenen també una altra petició de compareixença del president Carles Puigdemont feta aquest dijous a la tarda per CSQP, en aquest cas en virtut del reglament del Parlament, no de l'article 4 de la llei del referèndum.

"No podem permetre que un tribunal digui a un parlament escollit democràticament de què podem parlar i de què no podem parlar", ha assegurat Carme Forcadell, que ho ha considerat un "fet insòlit i d'extrema gravetat". Ha carregat contra el Tribunal Constitucional per vulnerar el dret d'iniciativa dels diputats del Parlament. "Coartant la llibertat d'expressió dels diputats està coartant la llibertat d'expressió dels ciutadans", ha insistit.

Després que el PSC hagi interposat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional aquest dijous, l'alt tribunal ha acordat suspendre de forma cautelar l'acord de la Mesa del Parlament que fixa per al dilluns 9 d'octubre la compareixença de Puigdemont. En aquesta compareixença, en desenvolupament de l'article 4 de la llei del referèndum, el president havia d'abordar els resultats i efectes del referèndum del passat diumenge.

A primera hora de la tarda, el grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot ha demanat una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus per tractar una nova petició de compareixença del cap de l'executiu per explicar la situació posterior a l'1-O. La petició està feta en virtut de l'article 169 del reglament del Parlament, no de la llei del referèndum, fet que permetria esquivar l'ofensiva judicial de l'Estat.