Si el ressò internacional del procés ocupa una posició clau en l’estratègia sobiranista, la causa judicial oberta al TSJC contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s’ha convertit en un dels episodis que ha provocat més impacte a Europa. En aquest context, segons ha pogut saber El Nacional, Forcadell emprèn avui un viatge llampec a Budapest per participar en una reunió de treball de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia.

El viatge no ha estat anunciat públicament però el Butlletí de la Cambra catalana va publicar ahir la delegació de funcions de la presidenta en el vicepresident primer, Lluís Corominas, entre els dies 10 i 11, en compliment del que estableix el Reglament davant l’absència de la presidenta.

El viatge a l'Assemblea parlamentària de la Francofonia es produeix l’endemà de la declaració de Forcadell i de la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, davant del TSJC arran la votació en el ple de les resolucions relatives al referèndum. En cercles parlamentaris es considera aquesta causa judicial contra la presidenta com un error per part de l’Estat i difícilment explicable en ambits legislatius europeus. De fet, ja amb l'anterior declaració de Forcadell per la primera causa oberta al TSJC -per la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent- es van multiplicar els suports des de diferents parlaments a la responsable catalana.

Forcadell participarà a Budapest a la conferència de presidents de la Regió Europa de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia que se celebra entre avui i dijous. La previsió del seu gabinet és marxar avui mateix i concentrar la seva participació els dies 10 i 11, tot i que, de moment, encara no apareix a l’agenda oficial.

Francofonia

Tant el president Pasqual Maragall com el president Artur Mas van mostrar l’interès durant els seus respectius mandats per incorporar Catalunya a la Francofonia. Malgrat tot, aquest projecte, que sempre ha despertat enceses reticències a la diplomàcia espanyola, no s’ha arribat a materialitzar mai.

Això no obstant, Catalunya sí que forma part des del 2008, com a observador, de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia. Aquesta condició atorga a la Cambra catalana la possibilitat de participar en les reunions i fer ús de la paraula, amb l’autorització del president d'aquest ens. De fet, fonts del Parlament consultades no descarten que la presidenta hi intervingui, tot i que l'objectiu del viatge és reprendre el contacte amb l'Assemblea.

Des del palau de la Ciutadella s’ha apostat sempre per la vinculació amb aquesta entitat com una via per a la diplomàcia parlamentària, que permet establir relacions privilegiades amb representants d’altres parlaments dels estats de la Francofonia.

L’últim acte que té avui previst a l'agenda la presidenta a Barcelona és la commemoració del Dia d’Europa amb el cos consular al migdia al seu despatx d’audiències, el mateix lloc des d’on ahir va fer la seva compareixença després de declarar com a investigada al TSJC. L’acte comptarà amb la presència dels membres de la Mesa.

Nervis a l'ambaixada

La presència de Forcadell a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia hauria disparat les alarmes i el nerviosisme a l’ambaixada espanyola a Hongria. Més encara, després que aquest cap de setmana la visita del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, en la commemoració de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen ja ha obligat a actuar la diplomàcia espanyola, en aquest cas a l'ambaixador a Viena, Alberto Carnero. Això no va evitar que Romeva rebés una especial atenció del president d’Àustria, Alexander van der Bellen, amb qui va mantenir una conversa durant l'acte.