Queda desbloquejat el ple que votarà la proposta de JxSí i de la CUP per obrir el procés cap a la independència. Aquesta ha estat la conclusió de la reunió de la Mesa del Parlament, que s'ha encarregat de transmetre al migdia, després d'una marató de trobades, la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell. Era el resultat de dues convocatòries de la Mesa i una de la Junta de Portaveus, a la qual no ha assistit el PP, tot i que ha estat citat, al·legant que encara no ha constituït el seu grup.

La Mesa, on Junts pel Sí compta amb la majoria, ha adoptat la seva decisió emparant-se en un informe jurídic dels serveis del Parlament que sosté que l’any 2006 i el 2010 es van celebrar reunions dels grups assumint les “funcions” de la Junta de Portaveus, quan algun d’aquests grups encara no s’havien constituït formalment. Aquelles dues reunions van servir per preparar els respectius debats d’investidura. Els serveis de la Cambra han exposat aquests casos com a precedents que permetien convocar el PP també a la cita d'aquest matí malgrat que el grup no s'hagi constituït.

Invitació al PP

Forcadell, que ha comparegut davant la premsa acompanyada del vicepresident Lluís Corominas, ha argumentat que la Mesa havia d’activar la Junta de Portaveus perquè estava obligada a resoldre les propostes de reconsideració presentades per Ciutadans i PSC i a les quals calia donar resposta, per imposició del reglament, en un termini de quatre dies. Els quatre dies han passat i la Mesa considera que el compliment d’aquest termini passa per damunt de la no constitució del grup popular, tenint en compte, a més que els diputats del PP, que han estat convidats a assistir a la Junta de Portaveus, ja han actuat com a grup en participar a les reunions de l'òrgan de govern de la Cambra o en sumar-se a la petició de reconsideració de C’ i PSC.

“No hem fet res il·legal. Hem convocat la Junta de Portaveus perquè volem respectar el reglament”, ha subratllat la presidenta.

Amb aquesta decisió i la desestimació de la reconsideració, la proposta de resolució pactada per Junts pel Sí i la CUP pot continuar el seu tràmit parlamentari cap al ple que, amb tota probabilitat, es convocarà per dilluns vinent.

La presidenta ha estat breu en la compareixença, perquè al darrera, havien de desfilar la resta de grups. Començant per l’oposició. PP, Ciutadans i PSC han anunciat que presentaran demà davant del Tribunal Constitucional dos recursos, que en acabar el dia s’han convertit en un cadascun. El primer era un recurs d’empara conjunt per vulneració dels drets dels diputats populars arran de la reunió de la Junta de Portaveus. El segon recurs, el presenta cadascun dels grups contra la celebració del ple en què es debatrà una proposta de resolució que, segons argumenten, vulnera la Constitució i l’Estatut.

El PP critica Forcadell

El líder parlamentari popular, Xavier Garcia Albiol, ha acusat Forcadell d’actuar més com una “agitadora” que com a presidenta de la Cambra catalana. Ha negat els arguments exposats pels serveis jurídics del Parlament i ha assegurat que “és fals” que en legislatures anteriors s’hagués convocat reunions de la Junta de Portaveus sense que tots els grups estiguessin constituïts.

Albiol ha exhibit l’acta de les reunions en què s’han emparat els serveis jurídics del Parlament i ha subratllat que aquella trobada es va qualificar com a “reunió dels representants dels grups parlamentaris”. No obstant això, aquest fet no entra en contradicció amb l’argumentari dels lletrats de la Cambra, per la qual cosa, el PP ha anat modulant aquest argumentari al llarg de la jornada.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat directament els serveis jurídics de la Cambra de referir-se a precedents “que no són tals” per donar la raó a JxSí. El diputat de Ciutadans ha advertit que la decisió de celebrar o no el ple sobre la proposta de resolució és d’extrema importància i cal “respectar les normes de procediment”.

El socialista Miquel Iceta, a banda de titllar d’anticonstitucional i antiestatutària la resolució pactada per JxSí i la CUP, ha considerat una d’“anomalia” que la legislatura es posi en marxa amb el debat de la resolució i no amb el ple d’investidura.

Mala fe

Tot seguit han estat tots els diputats de la CUP, tret d’Antonio Baños, els que han comparegut a la sala de premsa per qualificar d’”acte de xuleria política” el fet que el PP no constitueixi el seu grup amb l’objectiu de bloquejar la reunió de la Junta de Portaveus. La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha defensat que el debat de la resolució pactada amb JxSí és d’”interès públic” i ha retret al PP les crítiques contra Forcadell, que considera misògines i classistes.

La darrera a comparèixer ha estat la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, que ha acusat el PP de fer un ús “fraudulent” del reglament i de “mala fe processal”. Pel que fa als recursos de l’oposició contra la celebració del ple ha subratllat que “la Mesa no pot condicionar el tràmit d’una proposta en raó del seu contingut”. La seva funció és qualificar i admetre a tràmit, sense entrar en consideració del contingut, ha subratllat.

La decisió de la Mesa deixa via lliure per convocar el ple de dilluns al matí. El mateix dilluns per la tarda, es convocarà el debat d'investidura. Forcadell començarà a las deu del matí amb Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, la ronda de converses amb els grups per designar un candidat.