El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha assegurat que la possibilitat de demanar presó pel president del Govern, Carles Puigdemont, per malversació està "oberta". En una entrevista a Onda Cero, ha valorat demanar presó per aquest delicte que preveu una pena privativa de llibertat, cosa que no passa amb els delictes de prevaricació i desobediència.

Aquest delicte ja figura a la querella que la Fiscalia va presentar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president, el vicepresident i els altres 12 membres del Govern. De fet, va ser la primera vegada que el delicte s'introdueix en causes relacionades amb el procés. La decisió final, però, recau en el jutge, i encara cal veure quina seria la petició de la Fiscalia.

Maza ha aclarit que "això no vol dir que es demani o no" aquesta pena, però la possibilitat "queda allà oberta" a l'espera dels esdeveniments dels dies vinents. "S'han de veure les circumstàncies, fins avui no l'hem sol·licitat", ha detallat.

Maza també ha aprofitat per remarcar la línia entre una acusació de sedició o una, molt més greu, de rebel·lió. "Si s'utilitza la violència, passa a ser un delicte de rebel·lió", ha puntualitzat, i ha recordat que fins ara s'han denunciat concentracions "com a mínim, tumultuàries" perquè intenten "ser prudents".

Conseqüències per a Trapero

Pel que fa la intervenció dels Mossos, el fiscal general ha avançat que hi ha d'haver un pla organitzat "per si hi ha una assistència a les urnes a algun lloc", en el qual hauran d'intervenir tres forces - Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil. "Els Mossos no tenen prous mitjans", ha apuntat Maza, a qui li sembla "obvi" que s'han de coordinar amb les altres forces policials.

En relació a aquest assumpte, Maza confia que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, se "sotmetrà" a aquesta decisió, perquè "no es pot anar a l'1-O cadascú pel seu compte", ni es permet que el pla sigui coordinat per "les autoritats autonòmiques". En cas contrari, ja ha avisat que hi haurà "les conseqüències legals oportunes". 

Codi penal del segle XIX

El fiscal, però, ha acabat acceptant que estan aplicant normes de codis penals del segle XIX, tot i que assegura que "encara que les formes puguin haver canviat, la substància és la mateixa" i per això "són totalment aplicables". "Desobediència a un tribunal, intent de separació i utilització del tumult", ha enumerat, i ha apuntat que tot això deriva de la falsa idea del 'Tenim dret a decidir'.

A les persones que creuen desproporcionada l'actuació de l'Estat, Maza els ha recomanat que s'ho mirin amb "objectivitat i sensatesa". "Ens estem esforçant per no anar més enllà del que la llei ens permet", ha insistit.