L'eurodiputat alemany del Partit Popular Europeu Elmar Brok ha contradit els seus companys de partit espanyols pel que fa a l'estratègia a seguir si Escòcia s'independitza. Després que els populars espanyols han repetit per activa i per passiva que Escòcia s'hauria de posar a la cua de la Unió Europea si s'independitzés, per darrere d’Albània, Sèrbia, Montenegro o Turquia, Brok ha assegurat a la BBC que Escòcia podria reentrar a la UE ràpidament i ha negat que hi hagi una "cua" d'entrada.

Brok, que forma part de la CDU d'Angela Merkel i és un referent en política internacional, ha assegurat que cada país és avaluat en funció dels seus mèrits, i que no hi ha una "cua" per ser-ne membre. De fet, assegura que la seva readmissió seria ràpida perquè "moltes de les coses que s'han de negociar amb els països candidats no s'haurien de negociar amb Escòcia perquè els escocesos ja ho hauria fet". 

En aquest sentit, l'eurodiputat assegura que "Escòcia és membre de la Unió Europea i compleix totes les condicions", per la qual cosa conclou que "no hi hauria gaires problemes tècnics" per a la readmissió. En preguntes sobre els possibles obstacles que es podria trobar Escòcia, com el veto d'alguns països a la seva adhesió, Brok assegura que "no sé què farà Espanya", però subratlla que les lleis europees estan completament implementades a Escòcia.

Més simpatia cap a Escòcia

A més, també assegura que després del Brèxit ara hi ha més simpatia per la idea d'una Escòcia independent entre els 27 membres de la Unió Europea, que les que hi havia l'any 2014, quan es va fer el referèndum. "Al 2014 hi havia una situació diferent, i no volíem fer mal al Regne Unit", i afegeix també que podria haver estat al mateix temps "una consideració per a Espanya".

L'eurodiputat assegura que la oposició Europea a la independència escocesa s'ha suavitzat després del Brèxit i que la seva actitud es veu "amb simpatia" després que un 62% de la població votés a favor de quedar-se a la UE el passat mes de juny. A més, Brok assegura que li "agradaria tenir a la Gran Bretanya com un tot com a membre de la Unió Europea", però que si una de les seves parts n'esdevé membre "jo seré l'últim a oposar-m’hi".