Esquerra Republicana de Catalunya insta la ciutadania a triar entre 'Rajoy o República'. Amb aquest eslògan la formació fa "un gir significatiu" a la campanya pel referèndum de l'1-O i substitueix la imatge que l’havia acompanyat des del 19 de maig per una de nova "que s'adiu més al context polític dels últims dies", segons indica la formació. La primera part de la campanya s'ha basat en explicar "com serà" la República. Ara el partit opta per alertar sobre els costos de no constituir-se en un nou país.

A parer dels republicans, la celebració del referèndum, "l'alta participació i la victòria del sí" són "la millor palanca de canvi" per a una societat catalana "amenaçada per l'acció repressiva de l'estat". El partit indica que el canvi d'estratègia ha vingut motivat per "la situació", i consideren que "això ja no va d'independència, va de democràcia, de drets civils”, segons ha manifestat Sergi Sabrià, cap de campanya i vicesecretari General d'Imatge i Comunicació d'Esquerra Republicana. 

La formació opina que "quedar-se a casa és l'opció més costosa i arriscada" perquè significa "perpetuar" un statu quo que va "contra la immensa majoria dels ciutadans d'aquest país”. Els materials de campanya també parlen de la corrupció "estructural", d'un sistema econòmic "desequilibrat" o de la "discutible separació de poders" de l'estat espanyol.

"Ha arribat l'hora de deixar ben clar com és l'estat del qual no volem formar part: demofòbic i repressiu", ha insistit Sabrià. "Estan en joc els nostres drets col·lectius i individuals, i la República és la millor eina per garantir-los i millorar-los", ha conclòs.