Els entrebancs que ha plantejat el ministeri d'Afers Exteriors han impedit al Govern signar un Memoràndum d’Entesa amb el director d’ONU-Habitat, Joan Clos, aprofitant la presència a la cimera de Quito del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, segons ha pogut saber El Nacional.

Les dificultats plantejades pel ministeri d’Exteriors han obligat a ajornar la signatura per més endavant i el conseller ha hagut de tornar avui de la cimera sense poder rubricar l'acord que havien preparat.

Els pals a les rodes van començar amb una qüestió d’ordre pràctic com és el fet que Exteriors va utilitzar el correu ordinari per fer arribar la documentació requerida, en comptes d’utilitzar el fax, que és com habitualment s’intercanvien aquesta mena de documents.

Això va provocar que la documentació que es va tramitar el 26 de setembre no arribés a la conselleria fins al 5 d’octubre. Aquest fet, segons fonts del departament, va reduir la capacitat de resposta per preparar l’acord, que s’havia d’haver signat avui.

A partir d’aquí, el reguitzell d’entrebancs que ha hagut d'esquivar la conselleria són molt similars als que ha ensopegat el Govern en altres casos similars.

Reino de España

D'entrada, el ministeri va reclamar que a peu de pàgina, després de la referència a la Generalitat, s’hi afegís entre parèntesi Reino de España.

Tampoc es podia utilitzar el tracte anglès de Ministry per referir-se al conseller, atès que es considera que pot provocar confusió.

Així mateix es va exigir que a la documentació constés de manera explícita que es tracta d’un acord internacional no normatiu i que això quedés reflectit en tots els aspectes formals del text. Per aquesta raó, s’havia d’evitar que hi apareguessin expressions com intervenen, exposen o acorden; es va haver d’alleugerir la part introductòria, i utilitzar el terme firmants en comptes de parts. Per la mateixa raó, es va haver de substituir la fórmula “entrarà en vigor” per “es començarà a aplicar”.

Tot plegat ha dut que al final l'acord ha quedat ajornat.