"Ens hem de tranquil·litzar tots". Amb aquestes paraules, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha demanat "calma" perquè, a parer seu, "Catalunya està perdent posicions en aquest enrocament".

Així ho ha dit a El Matí de Catalunya Ràdio, primera emissora on ha estat entrevistat avui, un dia quasi històric pels programes matinals de les ràdios catalanes -Catalunya Ràdio i RAC1- que, per primera vegada des de feia anys, han pogut entrevistar un delegat de l'executiu estatal a Catalunya.

Mostrant la seva disposició a parlar amb tothom, ha volgut posar de manifest el seu "interès" a parlar amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, perquè, a banda de tenir la intenció de reunir-se amb les entitats que defensen la unitat d'Espanya, també en té amb les que "pensen diferent".

Hi parlarà perquè no creu que "hi hagi cap alcalde de Catalunya que tingui com a vocació incomplir les lleis" i en vol conèixer el motiu. "S'ha de veure és quina situació ha dut a certs alcaldes a fer això", ha subratllat.

Referèndum legal

Convençut que "ara mateix la Constitució no contempla el referèndum", el nou delegat del govern espanyol a Catalunya ha volgut deixar clar que en l'hipotètic cas que arribés a celebrar-se de forma legal, "no retirarem les urnes" i s'ha lamentat de la dificultat de dialogar "amb un referèndum plantejat sobre la taula" perquè "entrar en un camí que no té sortida no té sentit".

Ara bé. Escombrant cap a casa, Millo ha volgut posar sobre la taula que cada vegada que la ciutadania va a votar, "ja estem decidint el nostre futur" i que, per tant, està tot dit. En aquest sentit, s'ha lamentat que "aquí hi ha un govern que no té majoria social que decideix tirar endavant un procés que no està contemplat a la llei".

Buscar solucions

El seu objectiu principal és "buscar solucions" i això inclou "parlar amb tothom" perquè, segons Millo, "pactar i parlar són coses diferents". Es considera "un soldat de la política" i, precisament per això, va assumir el càrrec. "Si m'ho proposen, no m'ho penso".

El nou delegat té clar que "hem de fer pedagogia" i, en aquest sentit, ha recordat que María de los Llanos de Luna "no ha presentat mai recursos". Això sí. Ha volgut fer públic que "com a català em sap greu que Carme Forcadell estigui encausada", igual que Francesc Homs sigui investigat pel Tribunal Suprem, tot i que ha subratllat que "ells ja sabien el que es feien".