Un grup d'organitzacions, personalitats, professionals, activistes polítics, sindicals i socials de l'esquerra catalana han fet públic el "Manifest 1-O" en el que denuncien "les condicions antidemocràtiques de la convocatòria" del referèndum independentista.

El manifest, inserit com a publicitat en l'edició d'avui del diari El País, està subscrit i finançat per les 960 persones signants i denuncia que la convocatòria de l'1 d'octubre "feta per Puigdemont i el seu Govern és una trampa per a tota la societat catalana que no podem avalar amb el nostre vot".

Les raons que assenyalen els signants per denunciar aquesta "estafa antidemocràtica" són que manca transparència, que no hi ha un mínim de participació i que s'ha relegat i marginat a les forces de l'oposició.

A més, que "no busquen que el poble català decideixi lliurement i conscientment, sinó una declaració unilateral d'independència, i és una decisió unilateral per part de qui no representa més del 36% del cens". "Qualsevol demòcrata, sigui quin sigui la seva posició davant de la independència, ha de rebutjar aquesta convocatòria, impròpia d'una democràcia i tramposa," afirmen.

"Persones d'esquerra"

Els signants del manifest es declaren "persones d'esquerres, de variada adscripció ideològica i de diferents cultures polítiques" que han lluitat per les llibertats contra el franquisme, contra el terrorisme i contra la guerra, a més dels drets de les dones i de les minories socials.

El text afegeix que els signants també han lluitat contra les retallades i la corrupció i rebutgen "les polítiques del govern de Rajoy", amb el convenciment que "és possible un futur comú, lliurement elegit" en una "Espanya plural" que reconegui "totes les identitats dels pobles que la integren".

El manifest està firmat, entre altres personalitats, per la directora de cinema Isabel Coixet, el dissenyador Javier Mariscal, els escriptors Juan Marsé, Javier Marías, Javier Cercas o Ignacio Martínez Pisón, les actrius Mónica Randall, Julieta Serrano o Rosa María Sardá o l'exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

Entre les organitzacions que també subscriuen el text es troben Federalistes d'Esquerres, Recortes Cero, Los Verdes - Grup Verd, Alternativa Ciutadana Progressista (ACP), Assemblea Social de l'Esquerra de Catalunya (ASEC-ASIC), Partit Demòcrata Social Autonomista (PDSA) o Unificació Comunista d'Espanya (UCE).