El periodista Ernesto Ekaizer ha vaticinat avui en una intervenció a RAC1 que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serà inhabilitat per la justícia espanyola abans del proper 1 d'octubre, la data anunciada per a la celebració del referèndum d'autodeterminació.

Ekaizer sosté que Puigdemont, a diferència del que va succeir amb el llavors president Artur Mas en el cas de la consulta del 9-N, sí que desobeirà el Tribunal Constitucional, per la qual cosa, el Govern central farà el que faci falta per impedir la celebració del referèndum. Ekaizer ha recordat que Mas va desconvocar el referèndum anunciat i prohibit pel TC i el va substituir per un "procés participatiu", i que per això és injust que se l'hagi condemnat. Però aquesta no és la via que seguirà Puigdemont.

Per això, segons Ekaizer, "les mesures del Tribunal Constitucional poden arribar en les properes setmanes i mesos a la inhabilitació de Carles Puigdemont". El periodista entén que aquesta serà una de les crisis constitucionals més importants des de 1978, "una comunitat autònoma amb un president inhabilitat", ha dit.

A més a més, s'ha preguntat què passarà amb el referèndum si el president de la Generalitat és inhabilitat. Qui se'n farà càrrec, Oriol Junqueras? Dependrà si el vicepresident és també inhabilitat o no, ha assenyalat.

Precisament aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès la querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el fins ara secretari general del Departament, Francesc Esteve, per l'anunci de licitació d'urnes publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Són els primers membres de l'actual Govern contra els quals actua la justícia pel referèndum de l'1-O.