Cop de puny sobre la taula del cap de llista d’En Comú Podem. Després de les crítiques per la reafirmació que el referèndum no ha de ser una línia vermella per asseure’s a una taula amb el PSOE, Xavier Domènech ha reivindicat que “no és una proposta electoral, tàctica, sinó estratègica” per la confluència. És més, ha assegurat que “si governem, es farà”.

“Moltes vegades quan fem propostes de construcció nacional Catalunya, els nostres adversaris ens acusen que les nostres propostes són instrumentals, bàsicament per convèncer un electorat que no seria natural, part del país que no representem”, ha lamentat Domènech, afegint que “el referèndum l’hem defensat i construït els escenaris com ningú”.

La conferència, que ha tingut lloc a l’espai Bonmaison de Barcelona, ha servit a la cara visible d’En Comú per reivindicar la seva formació com a catalanista d’esquerres. Per això ha criticat que se’ls titlli “d’adanistes”, també advertint que en l’actualitat s’estigui donant per “mort” aquest espai, quan el que volen dir és que ha mort “el peix al cove, la puta i la ramoneta”, que és “el pujolisme”.

Pluralitat catalanista

La retòrica que ha pres l’independentisme sorprèn el comú. “Tracta la resta de projectes de projectes en trànsit. Sempre es diu ‘us estem esperant”, ha lamentat. “Construir a partir de la negació d’esperances d’altres espais i gent, de les identitats plurals d’aquest país, és una de les coses que més mal li està fent a l’independentisme”, ha reblat.

Hi ha, concretament, tres actituds que creu que es reprodueixen en aquest sentit. Que les reivindicacions socials passen per la independència, l’expressió que cal fer pedagogia per generar més independentistes i que pressuposa que “la gent té un problema de comprensió”, i que “només hi ha un espai possible de canvi i cap més”.

Però hi ha més espais. I un d’ells ha afirmat que és el que representa, tot i reconèixer que hi ha hagut una “mutació política de part central del catalanisme” que, ha considerat, “s’ha deixat moltes coses en el camí”. De fet, Gemma Ubasart, ha definit Domènech, durant la seva presentació que “beu dels orígens del catalanisme popular” i que “En Comú pot ser un espai de trobada” que pivoti “sobre el dret a decidir”.

La transformació

“Gran redefinició”. Això creu l’historiador sabadellenc que ha passat amb el catalanisme, com a conseqüència de “l’actuació de l’Estat central, que el país ha canviat molt, i la crisi enorme”. Concretament, ha remarcat que “la pròpia forma d’aplicar les polítiques d’austeritat explica el creixement del reclam de sobirania nacional”. “Hi ha contradicció entre les polítiques neoliberals i la defensa de les sobiranies”, ha afegit.

Amb tot, creu que en aquest context ha aflorat la tradició dels moviment socials, “d’una cultura política pròpia del país, radicalment democràtics, que reclama el retorn del poder des de baix, que s’ha convertit en proposta municipalista i un debat de sobiranies múltiples”. “És una cultura política que sap que Catalunya viu amb identitats múltiples”, ha conclòs.