Nou capítol en l'Operació Catalunya. L'empresari i exdirector de Método 3, Francisco Marco, implica ara en aquesta trama "almenys sis confidents, quatre dels quals tenen condemnes fermes per delictes com falsedat documental, apropiació indeguda, malversació i estafa".

Segons ha exposat a Público, i com ja va sortir a la llum la setmana passada gràcies a l'exdona del detectiu de Método 3 Julián Peribáñez, dos dels seus empleats, el mateix Peribañez i Antonio Tamarit, haurien facilitat informació a un excompany seu i policia, Antonio Giménez Raso, més conegut com El Bigotes, que, tot i haver estat absolt, va estar en presó preventiva per col·laborar presumptament amb una xarxa de narcotràfic.

El Bigotes s'hauria fet passar per un agent de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal, la UDEF, i suposadament pagava els detectius perquè realitzessin els informes d'una "unitat d'intel·ligència" que no existia, però que tenia per objectiu que s'obrissin procediments contra l'expresident Jordi Pujol i altres polítics catalans. 

Investigar fins al final

Marco ha carregat fort contra les persones que el van "ficar en tot aquest operatiu" perquè considera que li han de "demanar perdó públicament" i els ha avisat que no deixarà d'investigar fins que ho facin. Marco va ser detingut el 2013 per les gravacions de La Camarga i la seva agència de detectius va ser destruïda. 

Precisament en aquell moment, la UDEF -dirigida llavors pel comissari català José Luis Olivera- va ser la canalitzadora de les primeres informacions que van acabar per incriminar Pujol i els seus fills en un escàndol de comptes de diner negre a Suïssa. Va ser llavors quan l'expresident va llançar a l'aire la ja famosa pregunta "Què collons és la UDEF?".

Processat per estafa

Un dels clients de Método 3 va ser François de Seroux, un empresari francès que va arribar a Espanya mentre era processat per estafa i apropiació indeguda, i amb qui la mateixa UDEF es va posar en contacte transmetent-li que sabien que ell tenia informació sobre els negocis de diferents polítics catalans i demanant-li que ho fes públic.

Mentre Seroux creia que realitzava informes per a la Policia Nacional, el que feia era una "denúncia contra diverses persones, entre altres contra mi", explica Marco al rotatiu citat, que recorda que tot plegat va acabar sortint a la premsa.

Informació que l'empresari mateix va confessar a Marco que era del tot falsa i que s'havia reunit amb agents de la UDEF a l'Hotel Majestic i en una oficina, però mai a les dependències policials, cosa que, a ulls de Seroux, "seria il·legal a qualsevol país del món". Evidentment, Marco ja l'ha denunciat per "fals testimoni", denúncia que va ser desestimada per "la impossibilitat de realitzar una investigació prospectiva per establir com i quan es paguen fons reservats".

Pla d'acció

El comissari José Manuel Villarejo ja va assumir la seva "responsabilitat penal" en l'Operació Catalunya "per accions que en el seu dia va realitzar juntament amb el comissari Marcelino, sempre seguint les ordres de l'exdirector adjunt operatiu" i va reconèixer "haver utilitzat detectius privats, pagats amb fons reservats, per efectuar seguiments a polítics i a comandaments dels Mossos".

Precisament per això, l'exdirector de Método 3 demana ara que el jutge citi a declarar Villarejo, però també el comissari Marcelino Martín Blas i El Bigotes com a testimonis. D'aquesta manera es podrà saber, segons ell, "si els meus empleats estaven cobrant dels fons reservats per realitzar un pla d'acció, que després anomenaran 'pla de treball pagat' per anar contra mi".