El ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha assegurat en una entrevista publicada aquest dissabte al diari alemany Der Spiegel que una mediació internacional entre Madrid i Barcelona "no ajudaria" Catalunya. Dastis argumenta que "el Govern espanyol ha de defensar l'Estat de Dret davant un govern regional que vol portar a terme un cop" i que en aquest context una mediació internacional no tindria sentit. 

El titular d'Exteriors afegeix que Mariano Rajoy compta amb "prou opcions legals" per respondre davant una possible declaració d'independència la setmana vinent al Parlament de Catalunya. En aquesta línia, el Govern espanyol intentaria arribar a un acord amb la resta de partits presents al Congrés. Responent a la petició de Puigdemont i Colau, Dastis afirma que "el Govern espanyol està obert a parlar sobre totes les possibles vies de solució i sobre reformes". 

Per últim, Dastis reconeix que la independència de Catalunya tindria efectes negatius per a l'economia espanyola i que "sens dubte seria un problema per a l'eurozona, però no un segon Brexit". "Quan els separatistes diuen que la UE no podria viure sense els catalans, ignoren la realitat", afegeix.