La cúpula del PSC, amb el primer secretari Miquel Iceta al capdavant, està intensificant en les últimes setmanes les seves reunions amb alcaldes i regidors socialistes. L'objectiu és coordinar el rebuig al referèndum de l'1 d'octubre i garantir que no col·laboraran en "res que sigui il·legal o unilateral".

Així ho ha revelat el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en una entrevista amb EFE. Durant la segona quinzena de juliol van reunir-se amb deu federacions territorials. A principis de setembre preveuen fer-ho amb sis més. A més d'Iceta i Illa, en aquestes reunions també hi han participat la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, i el secretari d'acció política del partit, Antoni Balmón.

Segons el secretari d'organització, aquestes trobades busquen analitzar la situació política, valorar el posicionament del PSC i deixar clar que no poden participar en "cap acte il·legal ni unilateral que pugui tenir lloc a Catalunya" durant els pròxims mesos. 

Els alcaldes díscols

Durant la primera quinzena de juliol, alguns alcaldes socialistes -com el de Blanes o el la Torre de Capdella (Pallars Jussà)- s'havien mostrat disposats a col·laborar en la celebració del referèndum, mitjançant la cessió d'espais municipals i fins i tot a participar-hi. No obstant això, després de les reunions, Salvador Illa ha afirmat que "el conjunt de càrrecs electes del PSC, en particular els alcaldes, no se saltaran la llei", i ha garantit que "no hi haurà sancions" des de Nicaragua.

El secretari d'organització ha resumit la posició del PSC en l'ambit municipal com "no fer res al marge de la llei", perquè "no hi ha democràcia sense respecte a la llei" i "fora de la llei només hi ha arbitrarietat i caos". En aquest sentit, ha insistit que "en els espais on governem no farem res que vulneri la legislació vigent", i menys en una votació "que no produirà cap fruit concret per a la ciutadania de Catalunya".

A Barcelona, tampoc

Preguntat sobre què farà el govern d'Ada Colau a Barcelona, del qual formen part els socialistes, Illa s'ha mostrat convençut que el consistori de la capital no col·laborarà en la celebració de l'1-O. "No considerem la possibilitat que l'alcaldessa de Barcelona se salti la llei", ha afirmat el dirigent socialista.

Illa ha defensat l'anomenada Declaració de Barcelona, que van pactar el PSC i el PSOE el juliol passat, en què s'acusa el PP de ser "en l'origen del problema", se subratlla que "no n'hi ha prou amb l'aplicació de la llei" per a resoldre el conflicte polític i s'aposta per una reforma federal de la Constitució espanyola