La confiança parlamentària es basa en el compliment de la paraula. Convergència va facilitar amb els seus vots que el Partit Popular i Ciutadans es garantissin les vicepresidències primera i tercera de la Mesa del Congrés. Mariano Rajoy creu que ara és temps de retornar el favor als convergents. El PP, el PSOE i Podemos no s'oposaran que CDC obtingui el grup parlamentari propi, mentre Ciutadans no es sumarà a la decisió de Rajoy al·legant que això seria “adulterar” el resultat de les urnes. La formació taronja no s’ha refet de l’ensurt pel tracte entre independentistes i populars i intentarà bloquejar les aspiracions dels primers.

Convergència presentarà aquest dijous a les 11h la petició al registre del Congrés. El portaveu convergent, Francesc Homs, apel·larà a motius de jurisprudència i discrecionalitat legal per a l'adjudicació d'un estatus que els suposaria la concessió de 3 milions d'euros. "El dret té possibilitats d'interpretació alternatives, però si el Tribunal Constitucional diu que s'ha d'acollir a la més favorable als diputats que volen constituir-se en grup, espero que això sigui atès", són els arguments d'Homs. El diputat nega per activa i per passiva que aquesta concessió sigui la contrapartida als vots a la Mesa.

Stricto sensu, el grup no li'n correspondria. La condició per a la seva obtenció és haver obtingut 15 diputats i CDC en té 8. El segon cas a què es podrien emparar és el de tenir almenys 5 diputats i arribar al 5% dels vots a tota Espanya. Això, o haver assolit el 15% en les circumscripcions en què va concórrer a les eleccions generals. En la XI legislatura, CDC va arribar al llindar del 15% en el total de Catalunya, però no en la present. El partit català no assoleix aquest percentatge ni a Barcelona ni a Tarragona, ni en el conjunt del territori.

La interpretació del reglament recau en els membres que configuren la Mesa del Congrés, que és sobirana per a tal decisió. Dels qui tenen dret a vot, el PP està disposat a facilitar-li el grup per "cortesia parlamentària", com va assegurar la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy. Els populars tenen la vicepresidència tercera i una de les secretaries de la mesa, a més de la presidència de l'exministra de Foment, Ana Pastor. Amb tres veus del PP, més dues de Podemos i dues del PSOE, el grup estarà garantit si C's vota en contra, ja que només compta amb dos vots.

Amb un ànim descafeïnat, els socialistes no es tanquen que Homs obtingui el seu objectiu. La diputada del PSC, Meritxell Batet, ha reconegut que al llarg de les legislatures s'han fet "diverses interpretacions" dels requisits i caldrà esperar per saber quins arguments esgrimeix CDC en el seu informe a l'hora de defensar aquest dret. Batet creu que aquesta no és una qüestió "d'oportunitat política, sinó legal", però ha fet constar que el PSOE és partidari de garantir la "màxima pluralitat" a la Cambra baixa.

Podemos no es basarà en el precedent que no li haguessin concedit el grup a En Comú Podem per barrar el pas a CDC. El secretari Polític i portaveu parlamentari, Íñigo Errejón, va afirmar que tenien pensat recolzar-ne la petició, independentment que les seves confluències ho aconsegueixin. "El nostre partit és coherent. En Comú Podem és la primera força a Catalunya i mereix grup propi, però ens comprometem d'acord als nostres principis, no mercadejant amb ells", va indicar aquest dimecres.

La batalla per la investidura

La pugna entre C’s i PP pel grup propi de CDC no està desvinculada de les negociacions d’investidura. Ara Rivera tem que la proposta del PSOE que Rajoy busqui aliats entre els “separatistes” per a la formació de govern pugui prosperar. De ser així, o fins i tot de sospitar-ho, C's amenaça de votar ‘no’ en la investidura de Rajoy. Tampoc volen que cap força no constitucionalista intervingui en l’acord pels pressupostos. Però Homs ja ha irromput en escena per assegurar que en cap cas pactarà amb Rajoy el govern. L'independentisme esquerda el tàndem populars - ciutadans.