El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha hagut d’escoltar fins a onze de preguntes sobre Catalunya de corresponsals de diferents mitjans internacionals i catalans en la roda de premsa habitual dels migdies a Brussel·les. El missatge, ha insistit en les seves respostes, és que la Comissió “no té res a afegir” respecte el que ja han dit anteriorment comissaris com Frans Timmermans o Valdis Dombrovskis: que Catalunya és un "afer intern" d'Espanya. 

Els periodistes internacionals, però, no han parat d'insistir i han interrogat Schinas per l’actuació policial de dimecres. A més, li han reiterat que “el que va passar ahir és estrany que passi en un estat membre de la Unió Europea”. Alguns, fins i tot, han apuntat que “els catalans estan sent privats del dret d’expressar-se” i han recordat que “també són ciutadans europeus”. Amb tot, la resposta de Schinas sempre ha estat que la CE “respecta la llei i l’ordre constitucional d’Espanya”.

"Molt sovint la Comissió Europea demana diàleg, realment no tens absolutament res a dir?", li ha preguntat un dels periodistes internacionals al portaveu de Juncker. "Sempre ens has dit que aquesta és una CE política, però la resposta que ens dones no és política. Han detingut gent, comencem a veure un problema de llibertat d'expressió", ha afegit un periodista italià. "En quin moment podrà posicionar-se la Comissió Europea?", ha indicat una altra reportera estrangera. 

"Això està resultant repetitiu, he cobert tots els angles d'aquesta pregunta", ha acabat assegurant el portaveu Margaritis Schinas. "El que diem no és cap improvisació, respectem la constitució espanyola com totes les constitucionals dels estats membres", ha reiterat. "I si el govern espanyol treu les forces armades als carrers de Catalunya?", ha volgut saber un altre corresponsal europeu. "Mai hem respost preguntes sobre especulacions ni imaginem coses, no em vull llançar a fer aquest exercici", ha dit Schinas.