El Congrés ha donat el darrer cop de porta al referèndum de l'1 d'octubre amb els 250 vots de Partit Popular, PSOE i Ciutadans, malgrat els 92 d'Unidos Podemos i confluències, ERC, PNB i EH Bildu. És el resultat de la votació sobre la moció del PDeCAT que es va debatre aquest dimecres, on s'instava a "respectar" la seva convocatòria, així com obrir una via de diàleg entre Estat i Generalitat, abans de l'1-O –amb l'assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont al Congrés–, i després.

Fonts del govern espanyol insisteixen, però, que Puigdemont hauria d'assistir a la cambra baixa, perquè és la seu de la "sobirania nacional", per exposar el full de ruta. "Tant parlar de diàleg i quan s'ofereix l'oportunitat, no venen", afirmen les fonts. Ara bé, pocs mesos abans del referèndum i després de conèixer que el govern català vol habilitar el Parlament la segona quinzena d'agost, recorden que seguiran actuant de la mateixa manera: via fiscalia o Tribunal Constitucional. "Serem reactius", apunten. 

Aquesta votació guarda un simbolisme amb el cas d'Unidos Podemos i En Comú perquè el text insta a "respectar" l'1-O. És a dir, que els comuns i els podemites mantenen que no estan d'acord amb què el referèndum no sigui pactat amb l'Estat. Ara bé, els catalans van dir que cridarien a votar, sense considerar que el resultat sigui vinculant –perquè creuen que les garanties les aporta l'acord amb el govern central.