Els bastons a les rodes que intenta posar l'Estat espanyol al procés mitjançant judicis polítics per als impulsors de la consulta del 9-N, o que el Suprem hagi començat els tràmits per jutjar Francesc Homs, no han causat l'efecte que potser hagués volgut el govern espanyol.

Junts pel Sí mantindria els mateixos vots que el 27-S amb un 35,1% si ara se celebressin eleccions al Parlament, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ha sondejat 800 persones. Ara bé, perdrien tres punts respecte a l'enquesta anterior.

La resta de grups o bé perdrien vots o bé es decidirien a l'últim moment, ja que un 17,3% del total dels enquestats s'han mostrat indecisos.

Reforçat i amb confiança

El president del Govern, Carles Puigdemont, surt reforçat de la qüestió de confiança amb un 57,1% dels vots a favor dels enquestats que asseguren que va guanyar el debat i una nota mitjana d'un 6,61%. Mentrestant, aquells qui pensen que Puigdemont va perdre el debat queden allunyats d'aquest percentatge, ho creuen el 18,8%, mentre que el 17,1% creu que no va guanyar ningú.

Mentrestant, els altres líders de cada partit s'emporten percentatges molt més baixos. D'aquest, el més alt és el d'Inés Arrimadas, que s'emporta un 1,7% dels vots dels enquestats que creuen que va guanyar-lo.

A més, és important subratllar que un 69,5% està satisfet amb el resultat d'aquest debat, el primer en la democràcia a què se sotmetia un president de la Generalitat. Tanmateix, però, un 54,5% creu que la situació política quedarà igual.

Albiol, el pitjor líder

El líder pitjor valorat és el coordinador general del Partit Popular Català, Xavier García Albiol, que treu de nota un 2,56. Per damunt seu hi ha Arrimadas, que també suspèn amb un 3,67%.

De fet, només aproven Puigdemont i el portaveu de JxSí, Jordi Turull, que treu un 5,53%. El segueix el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un 4,85%, després la diputada de la CUP Anna Gabriel amb un 4,78% i, al quart lloc, el líder de CSQP, Lluís Rabell, amb un 4,69%.

Afinitat amb els discursos

Puigdemont també és el líder polític amb qui més persones han avalat el seu discurs. Un 28,6% està d'acord amb la majoria de coses que va dir, un 30,5% amb bastantes, un 16% amb poques i un 15% amb cap, mentre que el 10% no ha volgut respondre.

Amb qui els enquestats estan més en desacord és amb Albiol. Un 57,1% asseguren que no estan d'acord amb res o quasi res del que va argumentar. El segueix la líder de C's amb un 47,1% de la mostra que estan en desacord amb les seves paraules.

Ara bé. Val a dir que un 32,9% de la població no tenia coneixement del debat sobre la qüestió de confiança i del 21,1% que no el va seguir, un 57,5% no ho va fer perquè asseguren que no els interessava", mentre que el 31,9% no ho va fer perquè no va tenir temps.

Català i espanyol

Un 38% dels enquestats ha assegurat que se sent "tan espanyol com català", davant del 22,8% que diuen que només se senten catalans. Un 22,1% diuen sentir-se "més catalans que espanyols", mentre que un 5,9% se sent "més espanyol que català" i un 5,8% se sent "només espanyol". La resta no han contestat la pregunta o no han sabut què dir.

El missatge del president

La decisió d'acomplir les promeses electorals ha estat pel 21,2% dels enquestats el missatge que el president ha transmès amb més força, seguit pel missatge sobre la fortalesa del govern i la fermesa de les seves decisions amb un 18,6%.

A més, qüestionats sobre qui va defensar millor només els interessos del país i no els del partit, Puigdemont també s'emporta la victòria amb un 13,8%, mentre que Albiol torna a perdre amb un 1,7% dels vots.

Sobre les intervencions del debat, un 70,5% dels enquestats creuen que hi van predominar les "crítiques, retrets i acusacions d'uns contra altres", mentre que només un 18,1% opina que es va centrar en "les propostes per solucionar els problemes del país".

C's perd el segon lloc

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) es posaria les piles i Ciutadans perdria el segon lloc i s'establiria com a quarta força. Tot i que els primers passarien d'un 11% dels vots del 27-S al 10%, quedarien per davant dels d'Inés Arrimadas –que passen del 7,3% al 6,4%– i passaria a ser la primera força de l'oposició. 

El panorama tampoc no pinta gaire bé tampoc per al PP, que quedarien últims i perdrien un 1,8% –passen del 4,1% al 2,3%–.

Per tant, el Parlament quedaria pintat altra vegada per JxSí, però el seguirien CSQP. El PSC mantindria el tercer lloc, mentre que C's quedarien quarts, seguits de la CUP i, finalment, del PP.