El president, Carles Puigdemont, ha advertit aquest migdia en el marc d'un dinar-col·loqui que és l'actitud de l'Estat espanyol el que ha portat a l'actual situació de tensió amb Catalunya, i al fil d'aquesta qüestió, i sense citar explícitament el PNB, ha enviat una clatellada als nacionalistes bascos. 

"Una part important de la població sent que el seu Estat li va en contra, en la seva llengua, les infraestructures, les lleis...", ha advertit: "Avui l'Estat espanyol demana que per ser espanyol siguem menys catalans –no ens permet ser catalans per ser espanyols–. O que paguem".

En aquest punt, Puigdemont ha puntualitzat: "Altres que han acceptat ser espanyols cobren". El PNB ha materialitzat un acord amb el PP per fer costat als pressupostos de l'Estat a canvi de reduir en 500 milions d'euros anuals l'aportació a l'Estat via quota. També ha obtingut 1.400 milions de deute d'altres exercicis. 

El president ha advertit que aquestes situacions no es poden produir en una Catalunya independent. "L'Estat català no generarà la percepció a col·lectius del país que és un Estat que va en contra d'ells", ha garantit.