colau partit catalunya generalitat

"Ens ho demanava la ciutadania després de l'èxit a les eleccions municipals i generals", ha dit Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona ha confirmat que Barcelona en Comú "obrirà un debat intern" per liderar la creació "d'un nou espai polític" d'esquerres a Catalunya "que tingui el dret a decidir, en el seu sentit més ampli i més profund, com a centre de la proposta".

A una roda de premsa al centre cívic Pati Llimona, on fa un any van presentar la seva candidatura a l'Ajuntament de Barcelona, Colau ha explicat que "assumim aquesta responsabilitat amb molta il·lusió". L'ha acompanyat el cap de llista d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, i Marcelo Expósito, membre de la mesa a la Cambra baixa.

Amb aquest anunci es confirma que, després de guanyar l'alcaldia i de ser la primera força a Catalunya a les eleccions generals, Barcelona en Comú té en ment fer estable la seva estructura amb la mirada posada en la Generalitat. "Ho fem ara que no tenim les presses d'un escenari electoral", ha explicat Colau.

Obert a totes les forces

El procés de debat intern que vol obrir Barcelona en Comú, ha explicat Colau, vol incloure totes les forces polítiques, organitzacions i ciutadans a títol individual que vulguin formar-ne part i conclourà en una assemblea constituent, que decidirà com s'articularà aquest espai polític estable que vol ser referent d'esquerres a Catalunya. En aquest sentit, l'alcaldessa ha convidat a totes les forces d'esquerres "independentistes, federalistes, persones que no considerin aquest tema una prioritat, socialistes que se sentin abandonats perquè al seu partit ja no es defensa un referèndum a Catalunya" que s'integrin al debat.

A Barcelona en Comú encara no han avançat si aquesta formació estable tindrà un caràcter vertical, com les executives dels partits tradicionals, si la presa de decisions es farà de manera assembleària o si es plantegen altres fórmules d'organització. Tampoc no han anunciat un calendari, tot i que sí que han manifestat que volen començar aquest procés "els propers mesos".

Lideratge de Colau

Ada Colau no ha aclarit si està disposada a encapçalar aquest partit, tot i que ha reiterat que està compromesa amb l'Ajuntament de Barcelona. Ha assegurat, però, que "com a activista de Barcelona en Comú" estarà "encantada de ser-hi".

Amb aquesta decisió, Barcelona en Comú pren la iniciativa davant d'una qüestió que preocupava els seus socis d'Iniciativa a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés, que és la necessitat, va dir fa poc Joan Coscubiela, "d'atorgar estructura estable" a les confluències "per no estar permanentment rediscutint" les seves característiques, i de "fugir dels lideratges", referint-se a Ada Colau.

ICV-EUiA perd presència i lideratge als processos que encapçala Barcelona en Comú tot i haver cedit espais electorals i recursos per a les confluències que s'han presentat a les municipals i les generals. De fet, no hi eren presents en aquesta roda de premsa, a diferència de fa un any, on Janet Sanz va tenir un paper destacat.