Iniciativa per Catalunya (ICV) ha enviat un missatge a la líder de Barcelona en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "El que hem de construir requereix més que els lideratges personals", ha dit Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament i membre d'ICV en una entrevista a Europa Press. Coscubiela proposa vertebrar la confluència d'esquerres donant-li una organització i un programa.

Tant ICV com Podemos s'han vist desbordats dins les confluències d'esquerra a Catalunya per la popularitat de l'alcaldessa de Barcelona. La seva presència ha fet la diferència entre els resultats electorals de CSQP –la marca del 27S, on Colau no hi era (que va obtenir 366.494 vots)– i de En Comú Podem, la llista per al 20D, on la participació de Colau va ser decisiva (va aconseguir 927.940 vots). Un programa i una organització territorial condicionaria el lideratge d'Ada Colau a les confluències i donaria oportunitat a ICV i a Podem de recuperar protagonisme.

"S'ha demostrat que [les coalicions] són útils per a la gent. El que hem de discutir, no només nosaltres sinó també la resta de forces, és com li donem continuïtat", ha reflexionat, assegurant que ICV ho farà aquest 2016.

Estructura i decàleg

Coscubiela argumenta que atorgar "estructura estable" a les coalicions electorals permetria no estar "permanentment rediscutint" les característiques d'aquestes aliances.

El primer pas per donar estabilitat a aquesta aliança seria la firma d'un "decàleg" en què es recullin la bases ideològiques de la confluència, tant des de l'àmbit social com també el territorial.

Proposa alguns eixos per formar part d'aquest document: el valor de la feina com a factor de socialització; reconèixer el paper del municipalisme com a element de transformació i reclamar un procés constituent que "no negui la transició sinó que aprofiti els seus grans valors".

Democràcia participativa

El decàleg també hauria d'incloure l'aposta per una democràcia participativa i no només representativa, posant en mans dels ciutadans "referèndums revocatoris", mesura que donaria autonomia a les organitzacions socials davant de la política.

El document serviria per donar coherència al projecte i no podria defugir la qüestió territorial: "A aquestes altures de la vida és impossible tenir un projecte polític per a Catalunya que no tingui clar el que planteja a la societat en relació amb Catalunya i Espanya".

A part d'aquest debat intern, ICV té previst fer a la primavera una assemblea per abordar, entre altres qüestions, el relleu de Joan Herrera al capdavant de la formació, i Coscubiela es descarta per al lloc: "Ai, no, per Déu, jo tinc una certa edat, no? Porto molts anys. Que s'ho 'currin' els joves".

Instints suïcides del PSOE

Coscubiela també s'ha mostrat molt crític amb el paper del PSOE per negar-se a qüestions com un referèndum per a Catalunya i ha vaticinat que això el posa en perill com a partit: "Veig el PSOE amb uns instints suïcides d'autolesió brutals".

El dirigent ecosocialista considera que negant-se al referèndum, el PSOE s'arracona en un espai electoral "superpoblat" per C's i PP, i l'adverteix que no es pot ser alternativa ni a Catalunya ni Espanya sense reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat.

"El percentatge més petit de vots del socialisme a tot Espanya s'ha produït a Catalunya. Aquí ha passat de ser el lloc on el PSOE treia els seus millors resultats al lloc on treu els pitjors", ha conclòs.