La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha fet públiques les resolucions a través de les quals desestima els recursos de les defenses de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que demanaven que s'aixequés la mesura cautelar de la presó incondicional.

La decisió es va prendre divendres però fins avui no s'han explicat els arguments de la decisió, que es concreten, bàsicament, en el risc de fugida i de reiteració delictiva. La decisió no s'ha acordat per unanimitat, ja que un dels cinc magistrats ha emès un vot particular. José Ricardo de Prada argumenta que la presó incondicional és una mesura cautelar "innecessària, no idònia i desproporcionada".

En l'escrit, el magistrat assegura que no s'ha motivat "suficientment" per què es desestimen els recursos de les defenses i apunta que la presó incondicional és una mesura cautelar "innecessària, no idònia i desproporcionada". 

"Considero que no s'exposen raons detallades convincents sobre els riscos processals", apunta el magistrat. De Prada subratlla també que existeixen "forts elements d'arrelament", que Sànchez i Cuixart s'han presentat "puntualment a totes les citacions judicials" i tampoc creu que hi hagi risc de destrucció delictiva ni de reiteració. Per això, creu que caldria aplicar-los d'altres mesures cautelars alternatives, com la vigilància o la prohibició provisional de practicar determinades activitats. 

Segons l'Audiència Nacional, el fet que el president Puigdemont i quatre consellers estiguin a Bèlgica suposa una "potenciació" del risc de fugida, ja que els suposaria "més fàcil trobar refugi entre ells si decideixen abandonar Espanya". A més, també apunta que hi ha "escasses garanties" que, si els deixen en llibertat, "no segueixin amb la mateixa actitud d'obert enfrontament no pacífic que fins al moment han mostrat".