El passat dia 2 de desembre el futbolista del Reial Madrid Cristiano Ronaldo va aparèixer com a protagonista en els papers de Football Leaks i des d'aleshores que s'ha parlat molt del seu frau fiscal, però no hi ha hagut cap actuació al respecte. El portuguès va amagar 150 milions d'euros en ingressos publicitaris a les illes Verges Britàniques, dels quals només va declarar el 4%, i ara els seus delictes estan a punt de prescriure.

Un total de 5,6 milions en impostos pagats per sortir beneficiat en uns contractes desviats en empreses offshore d'un treballat entramat creat a mida per al davanter portuguès. Les investigacions de la xarxa europea d'investigació EIC destapaven que les desviacions al paradís fiscal van començar el 2009, quan encara no era jugador del Madrid, però fins al desembre del 2015 no hi va haver cap investigació d'Hisenda. Aleshores l'Agència Tributària, investigant les declaracions de la renda de Cristiano del 2011, 2012 i el 2013, no hi va trobar cap irregularitat.

La prescripció ara agafa més forma que mai. Si no s'actua durant els propers dies, els presumptes delictes de Cristiano Ronaldo ja no seran sancionables. Menys d'un mes, el proper 4 de juny, és el dia que té de marge l'Agència Tributària per tancar la inspecció i presentar l'informe a la Fiscalia d'un frau que va començar a investigar-se fa un any i mig. I si abans del dia 30 de juny no es presenta una denuncia pels presumptes delictes, el cas Cristiano acabarà prescrivint. En la mateixa línia, Ronaldo va salvar 12 milions per haver-li prescrit el passat 2016 els exercicis del 2009 i 2010.

Espanya evita parlar del cas Cristiano

Si després de conèixer-se el cas Cristiano amb els papers de Fottball Leaks, el Ministeri d'Hisenda va començar a estudiar les filtracions i les actuacions del jugador portuguès, però a hores d'ara no hi ha hagut cap resposta. I si encara ningú s'ha pronunciat, tampoc ho va fer aleshores la premsa de Madrid. Si en el cas Messi va ocupar portades i més portades, el cas Cristiano va quedar amagat o no hi va ni aparèixer.

Un tractament diferencial que també va passar al mateix Congrés dels Diputats. El 7 de desembre diversos grups parlamentaris van presentar una sèrie de preguntes al Govern perquè fossin explicades i argumentades, entre les quals hi havia el cas Cristiano. El passat 23 de febrer va passar el límit per respondre les preguntes i el Govern Espanyol va evitar parlar del frau de Cristiano Ronaldo.