És obvi que la fiança de cinc milions demanada a l'expresident Artur Mas pel procés participatiu del 9 de novembre del 2014, a diferents membres del Govern de l'època i a més de mitja dotzena de càrrecs intermedis de l'Administració catalana, respon sobretot a una estratègia de la por acuradament dissenyada per tombar l'independentisme català. Primer està el moment triat per a l'anunci per part del Tribunal de Comptes: la vigília de l'aprovació de la llei del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República per part del Parlament i immediatament després la firma del decret de convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre per part del Govern. Després queda el moment en què s'ha de dipositar la fiança: el 25 de setembre, tan sols sis dies abans de l'anunciat referèndum.

Encara que en l'espiral informativa actual les coses tendeixen a oblidar-se, val la pena recordar que tant el Suprem com el TSJC ja van jutjar el cas dels implicats pel 9-N i la malversació va quedar fora dels delictes pels quals van ser condemnats. La via del Tribunal de Comptes va ser improvisada una vegada el Govern espanyol va constatar que no hi havia marxa enrere en el referèndum compromès pel president Carles Puigdemont i que l'aliança amb el vicepresident Oriol Junqueras era prou sòlida perquè no descarrilés tot el procés català. Va ser en aquest moment, quan la política va tornar a intervenir per tornar a jutjar per una via diferent els organitzadors del 9-N i també per posar en marxa la denominada Operació Patrimoni. Cap dels col·laboradors passats i presents no quedarien sans i estalvis primer de la persecució penal i després de la patrimonial.

La contundent resposta oferta per Puigdemont i Junqueras una vegada es va conèixer la fiança de cinc milions situa l'independentisme català, els partits, les organitzacions i les entitats cíviques que impulsen el referèndum davant d'una situació nova però que permetrà veure la seva musculatura en una prova que no han hagut de superar fins ara: És capaç de recaptar l'independentisme mitjançant aportacions particulars prou quantitat de diners per fer front a la fiança imposada pel Tribunal de Comptes? Si així acaba sent, l'independentisme demostrarà que a més de sortir al carrer cada vegada que és convocat, a més d'acudir massivament a votar el 9-N, a més d'atorgar la majoria parlamentària a Junts pel Sí i la CUP, a més de portar amb safata el Govern cap al referèndum, a més de tot això, també és capaç de fer front d'una manera solidària a una fiança astronòmica.

El Govern espanyol comprovarà en les pròximes hores que la inacció política d'aquests anys en el tema català ha acabat tenint un cost altíssim per als seus interessos i sobretot per als d'aquells catalans que li havien fet confiança. Va dir un dia l'expresident Artur Mas que Catalunya iniciava un camí cap al desconegut. El cert és que els membres del Govern que es van reunir aquest dimarts al Palau de la Generalitat en sessió ordinària de l'Executiu potser col·lectivament no van ser tan conscients de l'abast de la jornada d'aquest dimecres com en aquelles hores del matí. I és que de vegades la història s'escriu en grans titulars però es fa en reunions com la de l'últim Consell Executiu.