La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s'ha mostrat aquest dimecres convençuda que la situació política a Catalunya "no afectarà per a res" la candidatura de Barcelona per albergar l'Agència Europea del Medicament (EMA). Un canvi de discurs que té lloc després d'haver advertit que el referèndum podia ser un "handicap." Ara ja no ho és. "Estic convençuda que això no afectarà per a res", ha assegurat la ministra a Brussel·les, on ha recollit suports del Consell i la Comissió Europea (CE) perquè la capital catalana sigui escollida per albergar aquest organisme, que haurà de deixar Londres com a conseqüència del "Brèxit".

Montserrat espera que el procés de decisió, que es durà a terme a la tardor (quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té previst celebrar un referèndum sobre la independència) no sigui "polític" sinó "tècnic, un procés transparent i amb criteris objectius". "El que és bo per a Barcelona és bo per a Catalunya i és bo per a Espanya", ha afegit abans de reivindicar que el Govern treballa conjuntament amb l'ajuntament de la ciutat, que ha ofert la Torre Agbar com a seu, i la Generalitat per aconseguir aquest objectiu.

Durant el matí, Montserrat s'ha reunit amb el secretari general del Consell, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, i aquesta tarda ho farà amb el comissari europeu de Salut, Vytenis Andriukaitis, per defensar que Barcelona "compleix amb tots els criteris objectius" i és una "candidatura forta" per albergar l'EMA. Segons fonts comunitàries, el termini per a les candidatures està obert fins al 31 de juliol i la decisió es prendrà a la tardor, encara que el procediment el decidiran els països a la reunió del Consell Europeu de juny.

Els primers requisits

Els presidents del Consell, Donald Tusk, i de la CE, Jean-Claude Juncker, han traçat ja uns requisits per a l'elecció de la ciutat, que inclouen la flexibilitat, la riquesa de les infraestructures d'educació i accés al mercat laboral.
Entre els criteris també està el de "repartiment geogràfic" de les oficines d'organismes europeus, cosa que podria comportar desacords entre alguns països que no alberguen cap agència atès que Espanya ja compta amb tres: Bilbao, Alacant i Vigo.

"No podem decidir si posem una agència on no n'hi ha, cal pensar en la salut dels pacients europeus perquè igual aquestes ciutats no tenen la infraestructura necessària", ha afegit. Barcelona és "la primera de la classe" en la carrera per aconseguir la seu de l'EMA. Montserrat ha defensat que el procés es faci "d'acord amb criteris tècnics i objectius" per donar "certesa" tant al personal de l'agència com als professionals mèdics que "el país que l'aculli està preparat".

"Barcelona i Espanya estan preparades avui mateix, amb la millor ciutat, el millor edifici, la millor connectivitat, amb 80 vols a totes les capitals europees, connexió diària a Amèrica i Àsia, 42 col·legis internacionals i tots els serveis necessaris", ha argumentat. La ministra també ha reiterat que es tracta d'"una transferència, no una creació d'una nova agència" i que "Barcelona no vol perdre aquesta oportunitat" després de quedar ja finalista el 1992 per albergar-la, ja que ara "està encara més preparada".

"No permetrem perdre aquesta gran oportunitat que tenen Espanya i Europa amb una candidatura seriosa, forta i complint tots els criteris objectius pel bé de la salut de tots els europeus", ha subratllat. Montserrat ha participat en el "minut de silenci" en homenatge a les víctimes de l'atemptat terrorista a la ciutat britànica de Manchester.