La Viquipèdia en català es va posar en marxa un 16 de març del 2001. Era la tercera en crear-se al món, només uns minuts després de l'edició alemanya (la Wikipedia en anglès havia sortit dos mesos abans). Però en realitat, la versió alemanya es va retardar per falta de col·laboradors i la catalana va ser la segona al món en tenir articles. Dies abans de complir el seu 15è aniversari, la Viquipèdia ha arribat als 500.000 articles. D'aquesta forma, l'enciclopèdia virtual catalana se situa en el dissetè lloc de tot el món en nombre d'articles.

Entre les majors, de llengües no estatals

Amb poc més de 500.000 articles, la Viquipèdia queda molt lluny de la versió anglesa, que disposa de més de 5.000.000 d'articles, i de la sueca, que en té més de 2.500.000. Per sota d'aquestes, però amb més d'un milió d'articles, només hi ha onze versions: l'alemanya, la castellana, la francesa, la italiana, la japonesa, la neerlandesa, la polonesa, la russa, la vietnamita, i les de dues llengües filipines: el cebuà i el samarà, les llengües no oficials d'un Estat amb més articles a l'enciclopèdia virtual. Entre els 500.000 i el milió d'articles, a més de la versió catalana, només hi ha les versions portuguesa, xinesa i ucraïnesa.

Per sobre de moltes

El català se situa, doncs, per sobre de llengües com l'àrab, el coreà, el noruec, el turc o el txec, que tenen més de 250.000 articles. I destaca clarament sobre llengües com el danès, el grec, l'hebreu o l'hindi, que tot just se situen entre els 100.000 i els 250.000 articles, com el basc. Llengües de nacions sense Estat com el bretó o l'occità tenen entre cinquanta i cent mil entrades, una xifra similar a les que tenen el letó o el bielorús.

El compte enrere

En els primers cinc anys d'existència, la versió catalana de l'enciclopèdia digital tan sols va aconseguir 50.000 articles. Però després el nombre de redactors es va disparar. El gener del 2015 la Viquipèdia va arribar a les 450.000 entrades i va començar a plantejar-se el repte del mig milió. En principi, es volia assolir aquesta xifra d'articles durant l'any 2015, però en veure que no era possible, es va fixar una nova data límit: el 16 de març, 15è aniversari de la plataforma catalana. Ho va proposar l'Amical Wikimedia, una organització independent de voluntaris en pro de la llengua i la cultura catalanes que defensa "que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible lliurement en català i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per a tothom en qualsevol llengua". De seguida van tenir suports, com el de la Direcció General de Política Lingüística. Diversos intel·lectuals, com Quim Monzó, van animar a assolir el repte. Però el mèrit real és dels viquipedistes, que amb entusiasme i altruisme van aconseguir fer realitat el repte. Alguns s'han dedicat a traduir articles existents en d'altres llengües; d'altres han creat materials completament nous. L'Amical Wikimedia els va organitzar en "escamots" de redactors, per tal de maximitzar la seva eficiència per superar el repte.

Mig milió

L'article que ha aconseguit superar el rècord es refereix a la pintora noruega Oda Krohg. S'havia previst que els 500.000 articles s'assolirien el dia 14 de març. Ahir faltaven 300 articles, encara; però aquest matí se n'havien afegit més de dos centenars; ja en faltaven menys de 50 i es veia clarament que aquest matí s'assoliria el rècord. Finalment, els redactors s'han avançat i encara han sobrat dies per arribar a la data prevista.