La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha publicat un decàleg, elaborat pel doctor Miguel A. Martínez Olmos, que prova d'ajudar els ciutadans a superar les conseqüències dels abusos gastronòmics de Nadal. La SEEN adverteix que, en tres setmanes de tiberis, àpats d'empresa, reunions familiars i comiats d'amics, els ciutadans solen guanyar entre dos i quatre quilos de pes. I, això, òbviament, és negatiu per a la seva salut.

Les recomanacions del doctor Martínez Olmos són les següents:

1. Incloure al menú tots els grups d'aliments. "És important mantenir els criteris de varietat, equilibri i salut de la resta de l'any", adverteix.

2. Apostar per la dieta mediterrània, ja que, com apunta l'expert, "ofereix importants beneficis per a la nostra salut, com la prevenció cardiovascular i de certs tipus de càncer, a més d'ajudar a controlar el pes".

3. Qualitat contra quantitat. "No sempre és necessari que a la taula nadalenca domini l'opulència; d'un menú equilibrat també podem gaudir-ne en bona companyia", diu aquest especialista.

4. No saltar-se l'esmorzar, encara que ens aixequem tard. "No podem ni hem d'oblidar-nos d'esmorzar mai. En els dies festius, després de no dormir, és possible que retardem la ingesta d'aliments i siguem més mesurats en la quantitat, però sempre hauríem de prendre lactis, cereals i fruita".

5. Més peix que carn. "S'aconsella prendre més racions de peix que de carn a la setmana, entorn de 5-6 de peix, almenys 3 de les quals haurien de ser de peix blau," puntualitza.

6. Equilibrar els excessos amb àpats més lleugers. "Com a especialistes, no recomanem un dinar o un sopar abundant. De fet, el més raonable seria ser molt més mesurats perquè puguem compensar els excessos".

7. Cuina senzilla i amb oli d'oliva. "A més d'intentar fugir dels àpats abundants, la forma d'elaboració dels plats ha de ser senzilla: rostits amb el seu suc, fets a la planxa o guisats amb poca elaboració, utilitzant sempre com a font de greix l'oli d'oliva".

8. Menús més saludables, amb més verdures i llegums, i fruita de postres. "Les verdures elaborades de manera senzilla, en forma de cremes, purés, bullides o en amanides, són elements essencials en la nostra dieta. Tampoc no hem d'oblidar els llegums, els cereals com l'arròs, la pasta i el pa; a més de la fruita seca, molt nutritiva i rica en greixos saludables. En el cas de les postres, la fruita hauria de ser predominant, fins i tot un lacti que contingui fruita ens permetria aportar al nostre cos prebiòtics i probiòtics".

9. Els dolços, més aviat pocs i de forma ocasional. "No són aliments fonamentals i no constitueixen part essencial d'una alimentació saludable diària. Es recomana que el seu consum sigui ocasional, controlat i conèixer-ne la composició nutricional".

10. Compte amb els productes light. "És millor gaudir amb moderació del producte original, sabent el que fem, que prendre quantitats descontrolades de productes light amb falsa sensació de seguretat que és més sa: tot el que prenem entra en el compte global".