La Xarxa de comunicació local i Creu Roja impulsen una sèrie sobre els refugiats, Obre els Ulls, amb 9 televisions locals que s’han involucrat en aquest projecte: ETV. Televisió de Girona, El 9 TV, Canal Taronja Central, Canal Reus TV, Canal Terrassa, Empordà TV, Lleida TV i TAC12. Són 10 capítols de 55 minuts, més un capítol introductori, que recullen testimonis de persones vinculades al món dels refugiats i que ofereixen una visió molt diferent als estereotips que corren habitualment sobre ells. Cadascun d’aquests capítols es planteja com un debat entre quatre persones que parlen sobre la seva experiència amb els refugiats (l'habitatge, la formació, la salut, el treball, la cooperació...). S’han rodat tots en un espai nu, com a metàfora d’una realitat que els immigrants han de construir ells mateixos, sobre el buit que deixa tot el que deixen enrere. Amb aquests audiovisuals, la Creu Roja vol explicar la situació de les persones refugiades que ja són aquí i vol recordar que és gent que ho ha deixat tot, i que han de construir-se una nova vida. Els nou capítols es podran veure a partir d'aquest dimarts a les televisions locals i al canal 159 de Movistar+.

Un programa complex

La Xarxa reconeix que aquesta col·laboració amb Creu Roja ha estat un desafiament complex. Primer s’han fet tres espots per a televisió i per a la ràdio, centrant-se en la temàtica de l’acollida. I més tard s'han elaborat tots els capítols d'Obre els Ulls, centrant-se en la situació dels refugiats quan ja són a les societats d’acollida: els problemes d’habitatge, de feina, de formació, de salut... Els organitzadors, amb aquesta iniciativa, volen instar els catalans a “ser valents” i a afrontar el desafiament de l'acollida.

Una tasca perllongada

Creu Roja vol posar de manifest que a Catalunya des de fa molts anys es reben refugiats, i no només de Síria, també de l’Àfrica Subsahariana i d’Ucraïna. I vol recordar que hi ha molts conflictes que encara estan oberts i que mereixen la nostra atenció. Per això s’ha volgut també analitzar, a la sèrie, tota la cadena per la que passen els refugiats: el punt d’origen, l’odissea de la fugida, el llarg trànsit, i les dificultats per a l'acollida i la integració. De fet, Creu Roja, a diferents països, treballa en tots aquest nivell, mitjançant la tasca dels seus voluntaris i professionals.

Els refugiats ja arriben

Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, ha avisat que ja comença a notar-se un augment en l'arribada de refugiats: el 2014 Creu Roja en va comptabilitzar l'arribada de 800 i el 2016 ja en va documentar 1.800 (un 20 % d'ells menors d'edat). Molist ha advertit que el compromís espanyol de rebre 16.000 refugiats de Pròxim Orient era molt poc per a les necessitats actuals. En aquests moments a Síria i als països veïns hi ha 3.000.000 de persones disposades a marxar, i a Líbia n’hi ha un milió més. Creu Roja preveu que la situació es pot perllongar durant molt de temps, perquè la guerra pot durar molt encara. Espanya, en realitat, està molt per lluny d'acomplir els seus tímids compromisos: a dia d'avui només s’han acollit 1.000 refugiats, dels quals la Creu Roja de Catalunya n’acull 100.

La Creu Roja acull

Creu Roja té 156 places d'acollida a Catalunya per oferir a refugiats (a Barcelona a la Casa Bloc, a Tarragona, a Sant Feliu de Llobregat, a Lleida, a Girona, a Berga..). En aquest moment estan ocupades en un 80 %. Hi ha altres institucions que també ofereixen places a Catalunya i la Creu Roja està disposada a ampliar el lloc disponible per a refugiats, i assegura que amb la seva xarxa, que cobreix 300 municipis catalans, podria fer més feina en aquest camp. Malgrat tot, la Creu Roja no vol concentrar els refugiats en un sol espai: prefereix dividir-los per tot el territori per facilitar la seva integració i per evitar que es creïn estructures paral·leles només per als refugiats. El programa de Creu Roja per als refugiats contempla un període de sis mesos d’acollida (atenció psicològica, ensenyament de llengües, atribució d’habitatge, escolarització dels nens...) i 12 o 18 mesos més d’integració (recerca de feina, ). Malgrat tot, Molist ha volgut recordar que els refugiats s'acullen voluntàriament o no a aquest programa: “els refugiats no són de ningú, ni de la Creu Roja ni de ningú”.

La Xarxa, amb els refugiats

Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa, que  ha volgut deixar ben clar que la Xarxa està oberta a col·laborar en la tasca d'acollida dels refugiats. Avisa que ara, a Catalunya, arriba la tasca més important: acollir i integrar la gent que arriba. I que bona part d'aquesta feina s'ha de fer des del marc local; aquí el paper dels mitjans de comunicació locals és essencial. Pena ha declarat que la Xarxa manté les portes obertes a qualsevol col·laboració amb institucions i ONGs en aquest camp.