Playtomic, RavenPack, Typeform i Wallapop, en el punt de mira com a pròxims unicorns espanyols. Aquests negocis han estat inclosos al Top 100 Next Unicorns, empreses valorades en més de 1.000 milions d'euros, una llista anual de futurs unicorns europeus que elaboren GP Bullhound i l'esdeveniment d'emprenedoria Viva Technology. Aquestes quatre companyies seleccionades repeteixen respecte a l'edició anterior, en la qual hi va haver nou empreses espanyoles, per la qual cosa hi ha menys de la meitat que el 2022. De les que surten, Factorial ja s'ha convertit en unicorn, mentre que Lingokids, Paack, CodiGames i Red Points cauen de la llista.

Encara que hi ha menys representació espanyola, el responsable de GP Bullhound a Espanya, Miguel Kindelán, ha destacat que el país compta amb una representació rellevant i ha vaticinat que continuarà creixent amb força. En aquest sentit, el responsable de GP Bullhound a Espanya ha afegit després de la publicació del rànquing que "malgrat els desafiaments econòmics i geopolítics viscuts el 2022, la llista d'aquest any mostra que els fonaments de l'ecosistema tecnològic europeu continuen sent sòlids. Espanya manté una representació rellevant i creiem que continuarà creixent amb força".

Regne Unit, França i Alemanya, els països amb més futurs unicorns

Paral·lelament, en el rànquing d'aquest 2023 tres països han quedat especialment representats: Regne Unit, amb una vintena d'empreses; França, amb 19; i Alemanya, amb 15, els mateixos que en l'edició anterior. Des que es publica aquesta llista el 2019, el 36% de les scale-ups esmentades a aquest índex s'han convertit en unicorns, amb empreses com Ecovadis, Mano Mano i Back Market entre elles.

El panell de jutges, format per alts càrrecs d'alguns unicorns, fons d'inversió i directius de l'ecosistema emprenedor, van seleccionar l'any passat Vinted, OperClassrooms, Sorare i Tessian entre els guanyadors de les diverses categories: fintech, marketplaces, enterprise SaaS, mitjans digitals, intel·ligència artificial, big data i Coup de Coeur. Aquest any, el sector del programari as a service (SaaS) per a empreses lidera la llista amb 38 companyies, seguit per fintech i mitjans digitals, que empaten en segona posició amb 16 empreses cada un.

Quatre futurs unicorns espanyols

Playtomic és una plataforma per a la gestió i la reserva de pistes de pàdel i tennis. A través de l'aplicació, els usuaris poden elegir entre múltiples clubs i realitzar tot el procés de reserva en menys d'un minut. Fundada el 2017 de la mà de Pedro Clavería, el negoci està present a tot Europa, Orient Mitjà, Amèrica Central i recentment ha aterrat als Estats Units. RavenPack, per la seva part, és una plataforma que rastreja i analitza diferents fonts d'informació sobre empreses cotitzades que poden tenir un impacte en la seva evolució borsària. Amb seu a Marbella, la companyia fundada per Armando González compta amb més d'un centenar de treballadors.

Typeform és una plataforma de programari especialitzada en la creació de formularis i enquestes online. Els serveis de l'empresa han estat utilitzats per multinacionals com Apple, Airbnb o Nike i produeix milions de formularis cada mes. Creada el 2012 a Espanya per Robert Muñoz i David Okuniev, la seu de Typeform està a Barcelona. Wallapop, finalment, és una plataforma dedicada a la compravenda de productes de segona mà entre usuaris a través d'internet. El negoci va ser creat el 2013 a Barcelona i a començaments d'any va aconseguir 81 milions d'euros en una ronda liderada pel gegant coreà Naver.