Wayra pertany a l'àrea d'innovació oberta de Telefónica i es defineix com la interfície entre Telefónica i l'ecosistema emprenedor. Va arrencar fa més d'una dècada, compta amb set hubs repartits entre Espanya i Llatinoamèrica, donant servei a 10 països i té l'objectiu de connectar els emprenedors amb la companyia i ajudar les start-ups a escalar. "Invertim en tota mena de firmes emergents, estem veient que els temes de ciberseguretat i de SaaS van a l'alça, però també tenim negocis enfocats a l'educació, a la salut i a l'esport," explica a Marta Antúnez, directora de Wayra Barcelona.

"Nosaltres ens definim com un corporate venture capital i anem veient start-ups i, si ens interessen, hi invertim i les acompanyem perquè puguin treballar amb Telefónica". Com seleccioneu les empreses? "Apostem per start-ups que puguin ajudar els clients de Telefónica, ens fixem en negocis que no estiguin en fases molt embrionàries per poder apropar-les a la companyia, que portin la innovació als clients de la multinacional i puguin començar a treballar," agrega.

Wayra ha invertit en més de 1.000 start-ups

El braç inversor de l'empresa de telecomunicacions ha invertit en més d'un miler de start-ups, més del 35% d'elles estan treballant amb Telefónica i els diners invertits sumen més de 200 milions d'euros. Des del hub de Barcelona s'han invertit set milions d'euros en més de 70 start-ups i el 2022 la inversió de Wayra Barcelona va ser d'un milió d'euros. "Des que vam arrencar el 2011 fins ara, Wayra ha viscut una evolució. Quan vam començar agafàvem companyies que s'estaven creant, era més una acceleradora, i ara anem més a negocis madurs, que comptin amb un producte al mercat, que tinguin els seus primers clients i que es puguin apropar a Telefónica per col·laborar."

De les últimes empreses invertides a Barcelona destaquen Qoala i Rever. La primera permet als usuaris trobar i aplicar cupons de descompte en línia i la segona ha desenvolupat un programari que automatitza els reemborsaments de les devolucions dels ecommerce i agilita així el procés de retorn de les compres digitals. El març de 2022 es va inaugurar el Wayra Tech Lab Barcelona per mostrar les tecnologies més innovadores de les start-ups a clients i partners.

"A Espanya comptem amb negocis d'èxit"

Com veus l'ecosistema emprenedor? "Espanya està en la bona direcció, cada vegada tenim start-ups amb una ambició més global i els fons d'inversió estrangers tenen el focus posat en les start-ups espanyoles", defensa. Una cosa que hagi millorat en l'última dècada? "La col·laboració publicoprivada ha crescut, hi estan havent més fons públics destinats a empreses emergents i és positiu que es promogui la innovació tant des de les administracions públiques com des de les empreses privades com la nostra". "A més, ara comptem amb històries d'èxit a Espanya, unicorns que generen riquesa i gent que ha treballat en start-ups i que ara decideix emprendre.

Abans al país era complicat veure això, ara veiem que d'un Factorial en surten múltiples negocis, de Glovo igual i treballadors que han estat en altres unicorns decideixen llançar-se a la piscina. L'ambició cada vegada és més alta i cal seguir per aquest camí".

Paral·lelament, Antúnez assegura que cada vegada més persones s'estan llançant a emprendre un negoci i que això és una "inspiració" per als més joves. "A la meva edat ningú no es plantejava anar-se'n a una start-up o fundar-ne una, ara els estudiants no volen anar a una gran empresa, sinó que aposten pels negocis tecnològics i emergents", postil·la la directiva de Wayra. "Això dona brots d'optimisme per al sector, motiva a continuar creixent".

Una cosa que t'agradaria canviar? "Només el 13% de les start-ups que veiem estan cofundades per dones", indica, i critica que a la presa de decisió d'inversió el 85% són homes. "Tanmateix, veiem que hi ha recorregut, que les dones inversores van a l'alça i nosaltres intentem posar el nostre gra de sorra".

"Som els ulls de Telefónica a l'ecosistema emprenedor"

Què els demaneu a les start-ups de Wayra? "Tot el que pugui interessar a Telefónica és susceptible d'entrar a Wayra. Ara hem trepitjat l'accelerador amb tot allò relacionat amb el metavers, però apostem també per les empreses de salut, esport i fintech". "Comptem amb una xarxa de professionals que busquen a les firmes indicades que solucionin els reptes que poden tenir les diferents àrees de Telefónica". Segons Antúnez, "som els ulls de Telefónica a l'ecosistema emprenedor i sempre apostant pel talent".

​Wayra inverteix fins a 350.000 euros per negoci, no lideren les rondes, sinó que participen en les inversions amb els principals fons d'inversió. "Busquem la rendibilitat de la inversió i evidentment generar caixa, però també aquest nexe amb Telefónica, aquesta cooperació". Respecte als objectius per a aquest any i el que ve, Antúnez assegura que volen seguir amb el mateix ritme, continuar invertint en start-ups i anar cap a "generar caixa". "Ajudem als clients de Telefónica en les seves estratègies d'innovació oberta i esperem no perdre aquest rumb", acaba la directiva.