Un 9,9% dels catalans espera emprendre en els pròxims tres anys, un 1,4% més que el 2021, mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa en el 15%. Així es desprèn de l'informe Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2022-2023, promogut per la Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. L'estudi s'integra en una iniciativa internacional per analitzar l'activitat emprenedora a 51 països diferents, i a Catalunya està elaborat basant-se en unes 2.700 enquestes i més de trenta entrevistes a experts.

La diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, ha destacat després de la presentació de l'informe que "és una xifra positiva que reverteix la tendència dels últims anys" i ha advocat per treballar en la taxa d'emprenedoria de les dones i els joves, així com en la percepció del mateix en la ciutadania i el seu foment a les escoles. "Estem bé", ha opinat el director de l'informe, Carlos Guallarte, davant de la quantitat d'emprenedors potencials a Catalunya i a Barcelona, i destaca el context de baixa valoració social de la figura de l'empresari i d'oportunitats.

Taxa d'activitat emprenedora

Guallarte ha subratllat que Catalunya "continua liderant" l'activitat emprenedora a Espanya en registrar una taxa del 6,9% el 2022, tres dècimes menys que l'any anterior. La Taxa d'Activitat Emprenedora (TEA) indica el percentatge de població adulta que manifesta ser empresari d'una companyia que té menys de 3,5 anys: en el conjunt d'Espanya el 2022 ha estat del 6% i, en el de la Unió Europea, del 9,2%.

Guallarte ha destacat que Catalunya nota més els cicles econòmics que altres economies analitzades en l'estudi i ha destacat la quantitat de població que emprèn per falta d'alternatives laborals. Els experts han atribuït a Catalunya una "posició positiva" per a l'emprenedoria i, entre els aspectes que més valoren, figuren les infraestructures físiques, comercials i professionals, així com els programes impulsats per les administracions.

Perfil de l'emprenedor a Catalunya

La mitjana d'edat dels emprenedors potencials és de 36 anys, mentre que assoleix els 42 anys entre els emprenedors en fase inicial i els 49 anys entre aquells que es troben en la fase consolidada. La TEA femenina s'ha situat en el 6,5% a Catalunya, mentre que la masculina, en el 7,3%, una diferència que "continua reduint-se any rere any". El director de l'informe ha advertit que a Catalunya "hi ha molt autònom i micropime", el que veu un problema per les dificultats que suposa per a la competitivitat.

Guallarte també ha emfatitzat que la província de Barcelona ha reflectit "unes dades molt positives": un 10,4% dels barcelonins espera emprendre en els pròxims tres anys i la TAE de la província s'ha situat en el 7,3% el 2022, després de créixer una dècima. A la província de Girona, la TEA també registra un increment (fins al 6,2%), ha baixat a Lleida (4,6%) i Tarragona (5,6%).