L'Ajuntament de Barcelona ha fet públics els projectes en els quals invertirà més de sis milions d'euros en la rehabilitació de tres naus industrials del 22@, del barri del Besòs i del Bon Pastor que sumen 6.000 metres quadrats i que han d'impactar a 250 pimes i a 5.000 persones entre formacions, esdeveniments i creació de comunitats. La inversió més rellevant serà de 5,5 milions a la Nau de Palo Alto, on engegarà un pol d'emprenedoria i innovació de les Indústries Creatives al carrer dels Pellaires, a la frontera entre Poblenou i Diagonal Mar, del bracet de la Unió Temporal d'Empreses Palo Alto BCN XRLAB, creada per Ingenia Cultura, Arsmediatech i Lavínia Services. Al carrer Ciutat d'Asunción, a l'eix Besòs, la corporació Mondragón rebrà una subvenció d'un milió d'euros per posar en marxa Barcelona Circular Hub, mentre que al carrer Àvila, al Poblenou, l'Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IACC), impulsarà un hub d'innovació urbana amb uns ajuts públics de 550.000 euros

L'anunci dels guanyadors és la culminació d'un concurs públic. A Palo Alto, el projecte amb més inversió dins una nau de 2.092 metres quadrats, la nau E s'especialitzarà en creació i difusió de projectes audiovisuals a partir de noves tecnologies com experiències immersives, realitat virtual augmentada, animació, 3" i tecnologies de realitat expandida aplicades a la cultura, la comunicació, els videojocs, l'oci, l'educació i nous formats. Per fer-ho, es crearà un clúster d'empreses i emprenedors dedicats als continguts digitals de darrera generació. 

Interior d'una de les naus que es rehabilitaran | Fotografia: ACN
Interior d'una de les naus rehabilitades | Fotografia: ACN

El projecte de la corporació Mondragón, cooperativa basca d'economia social, rebrà el nom de Hub Indústria 4.0 i acompanyarà la transformació digital de les pimes a una nau de Bon Pastor, a Sant Andreu, de 3.356 metres quadrats. Allà hi treballaran -i s'acceleraran- startups i també s'oferirà formació per empreses en innovació. A dins es crearà un laboratori d'emprenedoria LEIN (model de Lideratge Emprenedor i Innovació), especialització en Data Science, un Observatori d'innovació i tendències en economia circular. 

Per últim, la nau Àvila, que té més de 1.500 metres quadrats, acollirà el Hub d'Innovació Urbana de la mà de l'IACC i comptarà amb programes de formació i acompanyament a empreses en innovació i intentarà connectar el hub amb la comunitat i els ecosistemes locals. Es treballarà amb projectes de transició energètica per tal d'aconseguir edificis amb zero emissions, nanomaterials, big data urbana, simulacions urbans, sensors de codi obert, mobilitat intel·ligent i co-disseny ciutadà. 

La tercera tinenta i presidenta de Barcelona Activa, Laia Bonet, ha afirmat que es tracta de l'operació més important de col·laboració publicoprivada del mandat. També s'ha mostrat convençuda que el projecte per dinamitzar les naus serà "un projecte d'èxit" i ha destacat que és una iniciativa "estratègica" i un projecte "molt ambiciós", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Bonet ha explicat que un dels objectius de Barcelona Activa és desenvolupar aquests pols, que ajudarà a promoure ocupació de qualitat i seran "motors" de projectes també en districtes i barris.

Bonet ha apuntat que si bé l'Ajuntament podria limitar-se a llogar els espais ha decidit fer un pas més i implicar-se per garantir que els projectes que s'hi fan encaixen en l'agenda econòmica de la ciutat. Així, ha comentat que a l'hora de triar els projectes guanyadors s'han valorat aspectes com ara la sostenibilitat, el coneixement, el retorn social i l'encaix amb l'agenda 2030.