Fins fa dos anys, Ucraïna era un dels països d'Europa amb més projecció per a les empreses emergents. L'economia al país estava donant motius per a l'optimisme i el repunt de start-ups donava brots d'esperança per a l'ecosistema emprenedor. Tanmateix, el passat 24 de febrer, amb l'esclat de la guerra al país, les prioritats a Ucraïna van canviar i l'aparició de nous negocis va quedar en un segon terme. Un any després de la invasió russa, el 12% de les start-ups ucraïneses s'han vist obligades a tancar i l'impacte de la guerra ha estat demolidor per a la gran majoria dels negocis de la regió.

Segons una enquesta realitzada pel Polish-Ukranian Startup Bridge en col·laboració amb l'Ukranian Startup Fund, que ha entrevistat 84 emprenedors emergents d'Ucraïna, l'esclat de la guerra "va alentir significativament el desenvolupament de start-ups al país" i pràcticament tots els enquestats afirmen haver notat un impacte negatiu de la guerra en les possibilitats per administrar el seu negoci.

Retallades de plantilla, inversió i fuga de talent

En aquest sentit, el 65% de les empreses emergents de la mostra no s'han vist en l'obligació de reduir els llocs de treball després de l'esclat de la guerra, però el 35% restant sí que ha necessitat treure la tisora per fer front a la crisi. A més, pràcticament la meitat de les start-ups (el 48%) ha hagut de reduir "significativament" el nivell de remuneració dels seus treballadors.

A l'informe també es pot observar que gairebé el 40% de les start-ups no va emprendre cap activitat relacionada amb intentar obtenir finançament per al seu funcionament i en un 33% dels casos els negocis van intentar recaptar fons, encara que sense èxit. Respecte a l'èxode, el 61% d'ells no va canviar la seu de la companyia després de l'inici del conflicte bèl·lic i gairebé una tercera part dels empresaris es va veure obligat a traslladar la seva ubicació en un lloc fora d'Ucraïna. Així mateix, el 10% de les empreses enquestades es van traslladar a llocs més segurs a Ucraïna per continuar amb les seves operacions. A llarg termini, els analistes auguren que l'ecosistema emprenedor creixi en alguns segments específics, com en la tecnologia militar, els drons, l'emmagatzemament o la producció d'energia, segons explica Elena Malistskaya, fundadora i directiva d'ISE Corporate Accelerator.

"La guerra acabarà i hem de fer tot el possible per garantir que Ucraïna no perdi els seus talents més importants. La lluita de la societat per la llibertat s'ha de reflectir en ajudar a reconstruir i enfortir les elits ucraïneses sobre el terreny i tractar de garantir que el capital torni a fluir al territori", afegeix Łukasz Wawak, gerent polonès-ucraïnès i desenvolupador d'informe. Paral·lelament, també s'espera que en un futur hi hagi més inversions a Ucraïna després d'haver posat el país en el punt de mira de tothom. "Els co-founders estan demostrant que són capaços de portar als seus equips a treballar en un context d'alt estrès, mentre mostren una actitud molt especial cap al lideratge, ja que entenen que són responsables de la vida de les persones," agrega Malistskaya.

Start-ups a Ucraïna a llarg termini

Entre els enquestats que van respondre a la pregunta sobre els plans per ressituar les seves noves empreses després del final de la guerra i la victòria d'Ucraïna, el percentatge més gran va indicar que planejava tornar al mercat ucraïnès o quedar-se allà (43%). Gairebé una tercera part de la mostra són persones que volen traslladar la seva companyia al mercat de la Unió Europea, i, amb menys freqüència (només el 5%) als Estats Units. Per al 75% dels enquestats, el futur del mercat ucraïnès serà bo: creuen en el creixement i desenvolupament de les seves activitats i només el 5% dels enquestats veuen "colors foscos" per a les empreses emergents en els anys que venen. 

Malgrat les difícils condicions que prevalen al país, els representants de les start-ups majoritàriament declaren que veuen el potencial per al desenvolupament dels seus negocis. Els empresaris mostren valentia, miren al futur amb esperança i planifiquen un desenvolupament més gran de les seves companyies.

El rol de la dona emprenedora amb la guerra

Finalment, l'estudi assenyala que molts emprenedors homes estan servint al seu país amb l'exèrcit, per la qual cosa les dones emprenedores estan tenint un rol més protagonista a escala internacional. D'aquesta forma, les dones estan assumint un paper més atractiu en la gestió dels negocis i han començat a representar activament a l'ecosistema tecnològic ucraïnès a l'estranger.

Suport a les start-ups

A mitjans de l'any passat, la Comissió Europea va anunciar 20 milions d'euros en suport a les start-ups i petites empreses ucraïneses en una ajuda per poder continuar la seva activitat en ple context de guerra al país. En el marc d'aquesta proposta, Brussel·les va comunicar que destinaria fins a 60.000 euros per companyia amb la finalitat de garantir la continuïtat d'aquests negocis i promoure la innovació i el desenvolupament d'idees.

Es calcula que abans de la invasió russa hi havia més de 1.600 start-ups al país i la viceprimera ministra d'Ucraïna, Olga Stefanishyna, va recordar que més del 70% de les petites empreses continuava operant a Ucraïna malgrat la guerra.