Sumar ha registrat una proposició no de llei en el Congrés amb la que insta el govern espanyol a reunir-se amb les principals empreses multinacionals espanyoles del sector tèxtil (Inditex, Mango, Tendam, Adolfo Domínguez, etc.) per resoldre el problema de l'anomenada moda ràpida o 'ultra fast fashion', que consisteix en la producció i consum massiu de roba que s'incrementa a la mateixa velocitat a què van canviant les tendències.

En el text, registrat per la diputada d'En Comú Podem integrada en Sumar Júlia Boada, la formació denuncia que la producció i el consum de productes tèxtils tenen un "enorme impacte" en el clima, l'aigua i el consum d'energia. En concret, Sumar argumenta que es preveu que el consum de roba i calçat augmenti un 63% d'aquí a 2030, passant dels 62 milions de tones actuals 102 milions el 2030.

També denúncia Sumar que a Espanya només el 12% dels residus tèxtils es van recollir selectivament el 2019, "molt per sota" de la mitjana europea, que se situa en el 38%, segons l'informe Moda Re "Anàlisi de la recollida selectiva de la roba utilitzada a Espanya".

"Es produeix massa roba"

Segons el parer del partit de Yolanda Díaz, aquests i altres dades demostren "que es produeix massa roba" i que no existeixen infraestructures, mecanismes ni processos adequats per donar-li una segona vida a la roba o per procedir a l'eliminació adequada de tèxtils.

Amb tot això, Sumar demana una reunió amb les empreses multinacionals espanyols dedicades al disseny, la fabricació i la comercialització de peces de vestir per dissenyar estratègies de responsabilitat corporativa que, "sense comprometre la seva viabilitat ni els seus beneficis", contribueixin a resoldre el problema de l'anomenada moda ràpida o 'ultra fast fashion'.

També plantegen impulsar des del Govern una campanya per conscienciar a la ciutadania, en la necessitat de fer un consum responsable de les peces de vestir.

En un altre punt, la formació insta a establir criteris de disseny circular en la fabricació de peces de vestir procurant que els productes siguin circulars i sostenibles, així com més duradors, resistents i reciclats, mitjançant la creació de requisits mínims de rendiment i informació, tal com recollirà la Regulació sobre disseny ecològic per a productes sostenibles de la Unió Europea.

Però també reclamen mesurades que facilitin un ampli desplegament del sector de la reutilització i reparació l'àmbit tèxtil i de moda, així com estudiar mesures concretes per posar fi a la destrucció de productes no venuts, incloses peces que s'hagin tornat als establiments de venda, a fi de donar-los un ús "útil i adequat".

Col·laboració amb les ONG

Afegit a tot això, el grup plurinacional suggereix elaborar, en coordinació amb les ONG que han treballat aquest tema i amb les comunitats autònomes, un Programa Nacional de control i seguiment del cicle de vida dels productes tèxtils. Amb això volen un sistema de control que permeti reduir els riscos per a la ciutadania i el medi ambient, derivats de la producció dels productes tèxtils en tot el seu cicle de vida.

Ja finalment, Sumar insta al Govern a impulsar les mesures necessàries en matèria d'etiquetatge dels productes tèxtils de l'àmbit de la moda a fi de proporcionar la informació adequada per al seu reciclatge i respecte enmig ambiento, contemplant el cicle de vida complet del producte.