L'abril de l'any passat, Repsol va informar d'un pacte amb la multinacional danesa Orsted, especialitzada en energia renovable, per desenvolupar l'energia eòlica marina a Espanya, per llavors pendent de l'aprovació del mapa que definís les zones on estarà permès posar turbines al mar. Aquest mapa va ser anunciat pel consell de ministres fa una setmana, quan va anunciar el Pla d'Ordenació de l'Eòlica Marina (POEM), al qual ja esperaven 46 projectes comercials redactats, segons informació facilitada per l'Agrupació Eòlica Marina, d'unes altres 17 empreses. Però Repsol encara no ha registrat cap projecte. Iberdrola, Acciona, o Naturgy, principals empreses energètiques, així com ACS o Ferrovial, principals constructores, tenien projectes presentats des d'abans de l'aprovació d'aquest mapa. Encara que no tenen validesa fins que no s'aprovi el marc legal i arrenquin les subhastes, fonts del ministeri informen que han rebut 45 sol·licituds de determinació d'abast de projectes d'eòlica marina a tot Espanya. "N'hi ha alguns que s'encavalquen, perquè estan previstos en els mateixos emplaçaments. I n'hi ha que s'han quedat fora de les Zones d'Alt Potencial de l'eòlica marina, per la qual cosa són inviables," aclareixen fonts del ministeri.

Repsol, que ha accelerat en la seva cursa renovable en els últims temps (va comprar al desembre la megacartera d'Asterion, de 7.700 megawatts en renovables) i camina cap a la descarbonització, encara no ha mogut fitxa en aquest acabat d'estrenar mapa del tresor, com tampoc CEPSA, tot i que aquesta altra empresa no ha tancat cap aliança per desenvolupar la tecnologia a Espanya. Repsol ja té experiència al sector després de desenvolupar juntament amb la portuguesa EDP el parc Windfloat, davant les costes de Portugal, un pilot amb 25 MW de capacitat. Des de Repsol es limiten, preguntats per ON ECONOMIA, a dir que encara "és aviat" per definir on i com invertiran, una setmana després que es publiqui el POEM i a falta de conèixer el marc legal.

Fonts del sector apunten que, encara que hi hagi projectes que ja fa anys que estan presentats i que han sol·licitat estudis d'abast, "encara s'han d'afegir unes deu empreses més" a aquesta cursa milmilionària que pot ocupar fins a 5.000 quilòmetres quadrats de superfície, el 0,46% del total, i que la patronal del sector calcula que mourà 50.000 milions d'euros en inversions i crearà 55.000 llocs de treball de cara a 2030. Waterford, Shell, CIP o Total són algunes de les empreses apuntades per aquestes fonts que podrien sumar-se en els propers mesos.

Fonts de Naturgy, que té una aliança amb Equinor per desenvolupar eòlica marina, apunten que la companyia està ja "estudiant" presentar més projectes de parcs eòlics marins, després de, ara per ara, haver presentat un projecte a les Canàries de més de 200 MW, zona escollida perquè "és on s'espera que es faci abans la subhasta pública" que donarà per veritablement arrencada la cursa. Des del ministeri, malgrat els retards del POEM, que s'esperava per a l'any passat, asseguren que podran complir amb tenir les subhastes de les 19 zones realitzades per a aquest any i, de cara a 2030, tenir 3 GW d'eòlica marina en funcionament, dels 63 GW projectats en total per a l'eòlica. Galícia, amb la zona explotable més extensa, la Costa Brava, les Canàries, dues zones a Andalusia (costes de Màlaga i Granada) i Astúries i Menorca es repartiran aquests parcs perquè son les úniques àrees on serà permés construir.

18 empreses ja en la cursa

En total, són 18 les empreses que estan registrades en el ministeri i que aspiren a ocupar un lloc en aquest negoci per néixer a Espanya que ja funciona en diferents països europeus, sobretot al voltant del Mar del Nord, amb parcs davant el Regne Unit, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Dinamarca. A Espanya, per ordre de projectes presentats, les empreses que més esforços han destinat a elaborar els projectes són Grup Cobra (filial d'ACS), amb nou projectes, Capital Energy, amb sis, Iberdrola (quatre), la col·laboració entre Bluefloat i Sener (quatre), Ferrovial (tres) i Abei Energy (tres). Li'n segueixen Saitec, la suma d'EDPR i Engie i Enerocean, amb dos cada un. Greenalia, Magtel i Iberblue Wind són les altres empreses que són a la graella de sortida.

La suma dels candidats a instal·lar eòlica marina a Espanya és de 14.221 MW, però no tots s'instal·laran perquè compten projectes que competeixen per la mateixa zona. Per megawatts projectats, la unió de Sener i Bluefloat lidera els MW projectats, per davant de Cobra, Iberdrola, Ferrovial i Capital Energy. Acciona, Enerocean, EDPR i Engie, Greenalia, Naturgy i Equinor, Magtel, Abei Energy són altres de les empreses amb candidatures. Des de la patronal de l'eòlica, insisteixen a ressaltar que és important aprovar "com més aviat millor" el marc legal per instal·lar eòlica marina a Espanya, de cara que hi hagi prou informació per tancar les subhastes abans de final d'any.