El CEO i cofundador de Solarmente, Wouter Draijer, està visiblement il·lusionat a l'altre costat del telèfon. L'anunci que Leonardo Di Caprio es converteixi en inversor de la start-up d'energia fotovoltaica per subscripció ha estat una revolució per a ells. "És increïble, per a mi, Leonardo Di Caprio és un actor i un activista increïble", repeteix excitat, i recorda com un sopar amb Di Caprio a Hollywood que havia de durar 45 minuts es va allargar tres hores. "Vam menjar pollastre vegà amb quinoa", recorda Draijer. Van beure aigua i no van menjar postres.

L'emprenedor, holandès establert a Barcelona, es va posar en contacte amb l'equip de Di Caprio i ell de seguida va accedir a invertir-hi, però la xifra no és pública. "Normalment, no coneix personalment les empreses on inverteix, però l'hi vam proposar i va accedir", relata Draijer. La inversió de Di Caprio s'inclourà en una ronda futura amb més inversors que ha d'assolir entre 8 i 14 milions d'euros. "Estem creixent molt, tenim 6 oficines", destaca Draijer amb referència a les seus de Barcelona, València, Alacant, Madrid i Màlaga.

El seu model de subscripció consisteix que qui vulgui instal·lar plaques fotovoltaiques no hagi d'invertir res, simplement pagui 40 euros al mes per tenir-les, com si fos un Netflix de l'energia solar, i estalviï des del minut u. Si vol donar-se de baixa, les plaques fotovoltaiques es retiren perquè són de lloguer.

Les 500 subscripcions actuals i alguns grans contractes de leasing per a grans empreses i instal·lacions han ajudat l'empresa a aixecar una facturació que, segons Draijer assegura a ON ECONOMIA, arriba als 11 milions el 2023. L'any 2022, segons el Registre Mercantil, era d'1,6 milions d'euros, amb unes pèrdues de 466.647 milions.

50 milions en rondes

Amb l'ajuda de més de 50 rondes de finançament que han tancat fins a uns 50 milions d'euros en total, esperen créixer ràpidament fins als 10.000 subscriptors en els propers anys. Als seus serveis hi sumaran un servei de bateria virtual que permeti no només llogar plaques solars, sinó també bateries per a diferents usos.

Ara, defensa Draijer, l'empresa és sostenible gràcies a un model de "quasi rendibilitat" que permet respondre a les inversions amb escàs volum de pèrdua o guany, a diferència d'altres empreses emergents que engreixen les pèrdues per les inversions durant els primers anys d'existència. "La nostra clau és que fem un model de lísing per a les persones que no volen invertir 5.000 o 10.000 euros en posar plaques fotovoltaiques. Amb nosaltres, paguen 40 euros al mes i pots estalviar 80 euros des del primer dia. Si vols augmentar la capacitat amb bateries, pagues una mica més. Ens ocupem de tot: de la instal·lació, de la paperassa...", explica Draijer.

La sintonia que va portar Di Caprio a invertir a Solarmente va acabar traslladant-se a la taula del sopar. "Li vam explicar el nostre projecte i li va semblar increïble la possibilitat de contractar llum solar per subscripció", relata l'emprenedor.

En el comunicat oficial de l'empresa, l'actor conegut per pel·lícules com ara Diari d'un rebel, Titanic, Infiltrats o El lobo de Wall Street és una mica més mesurat que en aquest sopar frugal. "Solarmente facilita l'accessibilitat a l'energia solar, cosa que converteix el meu suport com a inversor en una elecció responsable i estratègica cap a un futur més net. M'enorgulleix veure Solarmente participant de manera activa en el desenvolupament d'un futur energètic sostenible", diu Di Caprio, que també va invertir fa uns mesos en una fàbrica extremenya de diamants sintètics.

"Estem enfortint el nostre compromís amb el medi ambient, amb solucions d'energia neta i ens alegra introduir una innovadora incorporació als nostres serveis: un sistema de gestió d'energia impulsat per intel·ligència artificial", aporta per la seva part Victor Gardrinier, CTO i cofundador de Solarmente. "Aquesta tecnologia automatitzarà la compra, venda i emmagatzemament d'energia basada en els preus del mercat, optimitzant encara més els estalvis dels usuaris i consolidant la nostra posició com un agent de canvi al sector de l'energia neta", afegeix.