Família Torres ha posat en marxa una planta pilot agrovoltaica en una vinya de la finca Mas Rabell de Sant Martí Sarroca per testar com n'és d'efectiva per al cultiu dels ceps i la producció de raïm. La instal·lació proporcionarà ombra sobre els ceps, de manera que mitigarà l'impacte de l'augment de les temperatures a causa del canvi climàtic. La directora d'innovació de la companyia, Mireia Torres, ho explica així: "L'augment de temperatures fa que les veremes s'avancin, cosa que podria arribar a alterar la qualitat del vi. El nostre objectiu és retardar la maduració del raïm. Les plaques damunt la vinya proporcionen ombra als ceps i els protegeixen de la insolació directa durant l'estiu, a més de generar electricitat". La iniciativa entra dins de l'estratègia del celler del Penedès i s'emmarca dins del projecte Solarwine que té el suport del Ministeri d'Agricultura.
Amb aquesta instal·lació, Torres vol "explorar noves formes d'adaptar-nos al canvi climàtic i de fer compatible la producció agrícola amb la generació d'energia neta, avançant així cap a una viticultura més sostenible, resilient i rendible", ha manifestat Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement de Família Torres.
Es tracta d'una planta pilot agrovoltaica, que ocupa una superfície de 1.000 m². Consisteix en una estructura de panells solars elevats a 5 metres d'alçada. L'alçada de les plaques permet el pas d'una màquina veremadora sota l’estructura i facilita l'automatització de la verema. "Aquest és un dels aspectes pioners d'aquest projecte", ha destacat la companyia en un comunicat. A més, per avaluar comparativament el seu efecte sobre el desenvolupament del cultiu i el seu rendiment energètic, s'han instal·lat dos tipus de plaques solars: opaques i semitransparents bifacials.
El pilot compta amb una xarxa de sensors de paràmetres edàfics i climàtics que permetrà monitoritzar i validar aspectes agronòmics i energètics associats als dos tipus de plaques instal·lades. Aquest sistema de monitoratge proporcionarà dades clau per avaluar l'impacte de l'agrovoltaica en el desenvolupament de la vinya i en l'eficiència de la producció energètica, optimitzant la presa de decisions i també els recursos.
L'energia generada per la instal·lació agrovoltaica es destinarà a l'autoconsum a les naus d'envelliment de Torres Brandi i al Restaurant Mas Rabell de la Família Torres, que es troben a poca distància de la vinya, reforçant així el compromís del celler amb l'autosuficiència energètica i la reducció d'emissions.
L'assaig del celler Torres ha estat liderat pel clúster vitivinícola català INNOVI, i reuneix també a Hort Tornasol i el Clúster de l'Energia de la Comunitat Valenciana (CECV). A més compta amb el suport de la pime tecnològica Inderen, la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV), l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i Artica Enginyeria i Innovació (artica+i) com a oficina tècnica.