Els europeus hauran de reduir el consum energètic un 11,7% de cara a 2030 en relació amb les previsions acordades el 2020. Aquest és l'acord al qual han arribat les institucions de la Unió Europea aquest divendres, com a part de la seva estratègia per combatre el canvi climàtic i reduir la dependència que el club comunitari té de tercers països.

Cada país haurà de comprometre's a reduir el seu consum de forma gradual en els propers anys, fins a aconseguir un estalvi de l'1,9 % el 2030. La meta per a cada país, no obstant això, serà només indicativa, ja que l'únic objectiu legalment vinculant serà el que els VInt-i-set hagin d'assolir al seu conjunt.

En aquest sentit, els estats membres hauran d'encoratjar les empreses amb un gran consum energètic a ser més eficients i a aconseguir que el subministrament de calefacció i refrigeració en els municipis de més de 45.000 habitants estigui completament descarbonitzat el 2050. Segons el pacte -que encara ha d'aprovar-se formalment- els països hauran de combatre la pobresa energètica a l'hora de dissenyar les seves polítiques.

"Estalviar energia és un pas clau per salvar el planeta. En els últims mesos, els europeus han demostrat que estan preparats i són capaços d'afrontar aquest repte", va dir el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans. En paral·lel, la Comissió Europea vol prolongar l'acord d'emergència assolit al caliu de la invasió de Rússia sobre Ucraïna perquè els estats membres redueixin voluntàriament un 15 % el seu consum de gas.

"Ha funcionat bé i és la millor garantia per assolir un nivell adequat d'emmagatzemament per al novembre", va dir aquest dijous la comissària europea d'Energia, Kadri Simson, qui va agregar que en els mesos que ha estat en marxa la UE ha estalviat fins i tot un 19 % de gas.