Tan sols unes hores després que el govern alemany confirmés que donarà a la fabricant d'eòlica Siemens Energy garanties estatals per valor de 7.500 milions d'euros, l'executiu a Espanya s'ha sumat al pla de rescat i ha anunciat que treballa amb els bancs per a una possible línia d'avals que cobreixi els 3.000 milions que Siemens Energy ha assegurat que necessita per salvar el negoci espanyol de Siemens Gamesa, on té prop de 5.000 treballadors.

La crisi de Siemens Energy i la seva filial espanyola Siemens Gamesa es va precipitar per un error tècnic a les turbines que va propiciar milers de milions en pèrdues i ara és el principal llast per a la filial alemanya, que segons temen a Espanya podria estudiar la seva eliminació. L'anunci oficial dels avals es dona just un dia abans que l'empresa presenti els seus resultats semestrals aquest dimecres i una setmana abans de la seva Capital Market's Day en la qual anunciï els seus plans de futur. "El futur de Siemens Gamesa a Espanya és una prioritat per al govern espanyol", han explicat fonts del ministeri d'Indústria a ON ECONOMIA en comunicar aquesta línia de treball poc abans de les deu de la nit d'aquest dimarts.

"Abans de prendre mesures dràstiques, hem d'asseure'ns i analitzar totes les possibilitats que ens oferirà la regulació de renovables de la UE", expressa el ministeri, que creu que el recentment aprovat Pla d'Acció Eòlic Europeu, que preveu ajuts per protegir a la indústria europea, serà la via per salvar l'empresa.

Gràcies a aquest pla, "podem facilitar encara més a la nostra indústria l'accés a finançament a través del Fons d'Innovació, així com a garanties de reducció de riscos mitjançant el Banc Europeu d'Inversions".

Mentre es resolen aquests ajuts, l'executiu "està treballant en una possible línia d'avals bancaris per a nous contractes de Siemens Gamesa a l'exterior", que comptarà amb la cobertura del CESCE, Companyia d'assegurances per compte propi i de l'estat, en aquesta ocasió a compte de l'estat. El ministeri afirma estar en constant conversa amb els sindicats, els bancs i l'empresa per abordar la situació. Fonts d'UGT-Fica confirmen que són en "contacte continu" i que demanen "de garantir l'ocupació a Espanya" i es mostren satisfets amb els senyals mostrats pel govern espanyol, en el qual s'haurien implicat tant el ministre d'Indústria, Héctor Gómez, com la vicepresidenta Nadia Calviño.

"El Govern és conscient de l'enorme rellevància que té l'energia eòlica i la seva cadena de valor per a la transició verda. Comptem amb una cadena de valor robusta i molt competitiva, amb més de 250 centres industrials, i amb professionals altament qualificats", completa la seva comunicació el ministeri. Aquest dimecres, amb tot, es coneixerà l'abast de la sagnia econòmica en Siemens Gamesa, que va perdre 3.000 milions fins al tercer trimestre segons els resultats que va presentar el mes d'agost passat.