Després de mesos d'espera, el govern espanyol ha donat aquest dimarts al Consell de Ministres el tret de sortida a la implantació de l'eòlica marina a la Costa Brava i a la resta d'aigües marítimes i oceàniques de l'estat. Ho ha fet amb l'aprovació històrica del primer Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim espanyol (POEM), que preveu els 19 punts davant les costes on es podran construir turbines. L'espai de la Costa Brava es trobarà a 12 quilòmetres del cap de Creus i a 10 quilòmetres de les illes Medes. L'extensió de la zona habilitada, que no vol dir que quedi completament coberta de turbines, és d'aproximadament 249 quilòmetres quadrats, tal com es pot comprovar amb el visor que ha habilitat el ministeri per poder veure els detalls de la nova regulació. 

Els terrenys marítims habilitats per a la construcció de l'eòlica marina ocuparan tota l'extensió del golf de Roses, partint des d'uns quilòmetres per sota de Cadaqués i arribant a les Medes i l'Estartit a la seva zona més baixa. Galícia, la costa d'Astúries, Andalusia, les Canàries i Menorca son els altres llocs on les empreses podran començar a presentar els seus projectes quan s'obrin els concursos.

El terreny total a Espanya habilitat és de gairebé 5.000 quilòmetres quadrats de mar, un 0,46% de les aigües marítimes totals que envolten territori espanyol, segons ha assenyalat en una trobada amb premsa prèvia a la celebració del consell de ministres el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Moran. Amb això, s'espera que Espanya pugui generar entre un i tres GW d'energia elèctrica des de l'eòlica marina de cara a l'any 2030. 

 WhatsApp Image 2023 02 28 at 13.00.20 (1)
 

A l'espera que s'obrin els criteris per presentar els projectes i licitacions públiques (cada projecte haurà de comptar després amb la seva avaluació ambiental), el Ministeri per a la Transició Ecològica ja té enregistrats al seu web sis projectes candidats per a posar turbines davant la Costa Brava, única regió catalana on es podrà construir eòlica marina. Les instal·lacions, segons fonts del sector, poden costar entre 1.500 milions i 2.000 milions d'euros

Sis empreses en una cursa de 2.000 milions

Ferrovial ha fet una proposta de parc de 510 MW sota el nom 'Parc Eòlic marí Creus' que va ser enregistrat pel ministeri el 28 de novembre, el darrer en sumar-se a la cursa.  

Més avançada es troba la proposta de Capital Energy, sota el nom L'Empordà, que va entrar el 20 d'octubre i ja es troba en fase de consultes prèvies, igual que el parc Catwind, que preveu una potència de 1.200 MW promogut per Instal·lacions i Serveis Moscardo III, del grup Cobra. 

El parc eòlic Gavina, de 500 MW, és la proposta d'Iberenova promocions (propietat d'Iberdrola), també a consultes prèvies des que va entrar a registre el març de l'any passat. 

El més avançat de tots, però, és el parc eòlic marí flotant Tramuntana, promogut pel consorci format per Bluefloat i Sener, que va ser enregistrat l'abril de 2021. Per últim, hi ha un parc pilot de 50 MW projectat per Saitec que servirà per fer una primera connexió energètica entre la costa i el mar. 

L'aprovació dels Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim arriben amb mesos de demora, després d'un primer esborrany fet públic pel ministeri el desembre de 2020 i d'un llarg període de consultes i discussions. L'aprovació final s'esperava per a finals de l'any passat i ha rebut anuncis en fals en els darrers mesos que han posat en alerta al sector, fins que aquest dimarts finalment s'ha aprovat el marc legal que permetrà el desenvolupament de les renovables més enllà de la superfície terrestre, com ja està passant a altres països. 

En tot aquest temps, hi ha hagut la forta oposició d'un sector de l'ecologisme, que denuncia que els parcs eòlics poden suposar una amenaça per als ecosistemes, i també dels sectors pesquer, nàutic i del turisme, que veu un impacte paisatgístic que pot afectar la seva activitat. A la Costa Brava, aquesta oposició s'ha agrupat sota el lema Stop Macro Parc Eòlic Marí, que compta amb 50 suports entre federacions de pescadors, alguns partits locals, hotels, grups ecologistes, biòlegs i arquitectes, càmpings i fins i tot el club Empordà Golf. 

Durant el brífing amb els mitjans de la Secretaria d'Estat, Morán ha insistit que "no és possible desenvolupar cap activitat sostinguda al temps sense una base sòlida de protecció ambiental" i que aquesta protecció ha sigut prioritària a l'hora de regular el potencial eòlic a les aigües espanyoles.