Envapro és una empresa d'envasos per a alimentació i hostaleria fundada fa més de 15 anys a Getafe. Quan les paraules reduir, reutilitzar i reciclar eren pràcticament desconegudes per a la societat, Antonio Otero va decidir crear uns envasos reciclables per a enciams, verdures i altres hortalisses i l'acollida va ser un èxit. L'emprenedor era propietari d'una cadena de fruiteries i, cansat que les grans multinacionals li fessin la competència, va decidir apostar pels recipients reutilitzables.
El nom de la firma és l'abreviatura d'Envasos Para Profesionales (Envapro) i, gràcies a la pandèmia, el temporal Filomena i la guerra a Ucraïna, el negoci va vent en popa. El director d'operacions i grans comptes de la companyia, Eduardo Díaz, explica en una entrevista a ON ECONOMIA que tot envàs de paper porta un recobriment intern de plàstic. "Quan diem plàstic, no estem parlant de plàstic dolent, sinó que és una laminació que fa de barrera perquè el producte es mantingui fresc i protegit", apunta. El directiu afegeix que són lacats alimentaris, vernissos que fan de barrera per contenir el menjar. "Encara que hi hagi una mica de plàstic, el producte continua sent sostenible, perquè sabem separar-lo, col·locar-lo correctament a la màquina de compostatge i recuperar cada material després de ser reciclat".
"Som el bo, bonic, barat del sector"
Com va començar tot? Díaz afirma que van començar a treballar amb el cartó, els plàstics de les ampolles d'aigua i altres materials reciclables el 2010 perquè veien que començava la globalització, el fet de separar de forma correcta els residus, els problemes amb la capa d'ozó, la tala d'arbres i altres. "Ens vam avançar a un problema, estem ben posicionats al mercat justament perquè vam veure que al tema de la sostenibilitat no se li donava prou bombo", aclareix. "Nosaltres reciclàvem el nostre propi excedent, tornàvem a posar els retalls a les cadenes de producció i així podíem tornar a fabricar", apunta.
I quan arriba Envapro a l'èxit? "Amb l'esclat de la pandèmia ens vam oferir a la Comunitat de Madrid i a Sodexo -companyia per atendre a restaurants de companyies, escoles i hospitals- per envasar els aliments que es repartien als hospitals. Va arribar un punt en el qual vam començar a col·laborar amb l'ONG de José Andrés i ens vam convertir en proveïdors del World Central Kitchen", argumenta. "Durant la pandèmia, com que va ser tot solidari, reduirem els marges. Ara hem recalculat els preus i creiem que l'increment de la facturació serà superior a la d'altres anys", indica. "La pandèmia i la guerra ens han donat una empenta. Som el bo, bonic, barat del sector i això ha fet que estiguem on som". En aquest sentit, el negoci calcula que el 2022 el va tancar amb uns 10 milions de facturació.
"Una hamburguesa en paper d'alumini no ven"
El director d'operacions recorda que el cost d'un envàs reciclable, completament ecològic i amb la tapa de cartó és de 20 cèntims i que els restaurants cada vegada posen més èmfasi en la repercussió que tindrà. "Tenim clients que ofereixen sushi als seus usuaris i, més enllà de la qualitat del producte, volen que l'envàs sigui excel·lent". En aquest sentit, des de la companyia madrilenya pregunten a cada client què oferiran als usuaris per saber com han d'enfocar l'envàs, com el prepararan i el marge comercial que s'emportaran. "Una hamburguesa, per molt bona que estigui, en paper d'alumini no ven. Les empreses demanen paper antigreix, presentació correcta i que porti el seu nom al paquet, per exemple." Envapro compta amb més de 5.400 clients, entre qui es troben marques com Starbucks, Bits o cadenes importants del mercat.
El negoci suma 22 treballadors i està a punt d'ampliar les seves instal·lacions de Madrid. "La projecció ha estat sempre amb els peus a la terra, a poc a poc, i ara ens trobem en un nivell en el qual estem donant cobertura a grans firmes". La companyia comercialitza a la península, encara que també rep consultes de Portugal i França. "Hem trepitjat l'accelerador en què és sostenible i estem orgullosos d'això".
Espanya segueix la mateixa línia o cal que ens posem les piles? "Al contrari, cada vegada veig més gent que es dedica a l'embalatge sostenible i això és una molt bona notícia. Les apostes són bones, les inversions interessants i la carn ja està a la graella. M'agradaria que el tema del plàstic bo no fos una cosa tan mal vista i que hi continuï havent consciència ecològica". Tanmateix, Díaz critica que també hi ha molta hipocresia. "La gent escriu en pancartes que el plàstic és dolent i ho fan utilitzant un boli de plàstic. No es pot ser tan hipòcrita", acaba el directiu.