El projecte del corredor d'hidrogen H2Med, del qual formen part Espanya, França, Portugal i Alemanya, ha rebut una primera qualificació tècnica positiva per part de la Comissió Europea per poder optar a finançament comunitari, segons fonts del Govern espanyol que celebren haver superat la primera fase d'un procés que no culminarà almenys fins al novembre. L'H2Med pretén convertir Espanya en el principal port europeu de sortida d'hidrogen renovable mitjançant el transport cap a Europa de 10 milions de tones i ha de costar 2.500 milions d'euros dels quals la UE assumiria la meitat.

La Moncloa va presentar la seva candidatura a la convocatòria per a Projectes d'Interès Comú (PCI, per les seves sigles en anglès) el passat 16 de desembre i ha superat ara el primer examen tècnic per part de Brussel·les. No es tracta encara de la llista definitiva, segons una informació avançada per Bloomberg que fonts del Ministeri de Transició Ecològica han confirmat a Europa Press.

Les mateixes fonts han afirmat que el Govern celebra aquest primer pas, ja que l'H2Med és una aposta "estratègica" per a Espanya, que ha impulsat, juntament amb França i Portugal, el que espera convertir-se en el primer hub d'hidrogen renovable del món. Després d'aquesta primera qualificació tècnica el "pes" de la qual han destacat des del ministeri, els projectes que no han passat aquest tall podran presentar les seves al·legacions fins a finals de juny, quan la Comissió farà oficial la llista de projectes amb avaluació positiva.

Anàlisi política

Tot seguit, es durà a terme una anàlisi política, que seguirà, el mes de novembre, la publicació de Brussel·les del llistat final amb els detalls dels projectes que seran qualificats d'Interès Comunitari i les quanties del finançament a què optarà cada un d'ells. L'avaluació dona lloc a una llista regional dels projectes proposats, que la Comissió adopta com llista escala de la UE mitjançant un acte delegat i el presenta al Parlament Europeu i al Consell.

Aquestes institucions disposaran després de dos mesos per oposar-se a la llista -amb possibilitat d'una pròrroga d'uns altres dos mesos--, però no poden sol·licitar modificacions de la llista i, si cap d'ells no la rebutja, entrarà en vigor.

L'hidrogen és una font d'energia que s'obté de la separació d'elements de compostos. Es considera hidrogen verd quan la font d'origen és renovable, majoritàriament eòlica i solar. Hi ha hidrògens catalogats amb altres colors quan provenen d'altres fonts d'energia no renovables.

Davant de les dificultats per emmagatzemar i transportar energies d'origen renovable, l'hidrogen verd sembla com l'alternativa per donar un major abast d'espai i de temps a aquestes energies i, en aquest sentit, podrien ser una font d'ingressos important per a Espanya, que podria erigir-se en exportadora. Amb tot, la tecnologia per donar viabilitat a l'hidrogen de manera rendible encara està en fase d'investigació.