Acabem una setmana negativa per a les borses, fruit de les noves incerteses sobre l'esperada i sempre avançada baixada dels tipus d'interès. El BCE va complir les expectatives i va mantenir el preu dels diners (els analistes confien a veure el primer descens al juny), mentre als Estats Units la cosa es complica amb una dada d'inflació el març que situa la seva evolució interanual en el 3,5% i amb un preu del petroli a l'alça que es consolida per sobre dels 90 dòlars el barril en la seva modalitat Brent. Una altra dada preocupant al sector energètic ha estat el preu del gas natural, que es va disparar a Europa després de les vagues russes a les instal·lacions de gas d'Ucraïna. El TTF neerlandès cotitza actualment al voltant dels 30 euros/Mwh. Així, els moviments erràtics dels índexs internacionals podrien prolongar-se durant algun temps, a mesura que creix la incertesa sobre el camí dels tipus d'interès.

Les tensions geopolítiques amb la possible represàlia de l'Iran sobre Israel, es tradueixen en aquesta pujada del cru, mentre l'or continua enfortint-se, fent valer la seva condició d'actiu refugi en moments mundials complexos, deixant de banda la seva relació amb els tipus d'interès o amb l'oferta i la demanda. Aquí hi haurà el focus dels inversors que s'evidencia en el mal comportament de les empreses més dependents del cru, cas de les aerolínies, així com a l'alça de les companyies petrolieres que poden jugar amb més marges. També l'estancament en els tipus d'interès perjudica les firmes més endeutades, mentre els diners s'amaguen en les companyies que aconsegueixen tenir caixa.

Hans-Jörg Naumer, responsable mundial de mercats i anàlisi temàtica d'Allianz Global Investor, fa també una interessant reflexió sobre el moment de les borses: "la situació tècnica del mercat tampoc no és del tot encoratjadora. Amb els indicadors de força relativa suggerint una situació de sobrecompra a molts mercats importants, és possible que aviat vegem un canvi en el sentiment. A més, la disminució de l'excés de liquiditat podria esmorteir la tendència alcista del mercat, especialment respecte a la gana pel risc. Si bé una disminució de l'excés de liquiditat pot ajudar a reduir les pressions inflacionàries, també pot afectar negativament la gana per actius de més risc. En aquest sentit, un descens en l'excés de liquiditat també podria disminuir la inversió cap a aquesta classe d'actius (accions)".

Respecte a les criptodivises, el bitcoin s'ha estabilitzat per sota dels 70.000 dòlars aquesta setmana, guanyant un 0,7% des de dilluns. Els fluxos de capital cap als ETF de bitcoin Spot han caigut bruscament des de principis d'abril en comparació amb el mes anterior. Aquesta setmana, els ETF van registrar fins i tot fluxos nets negatius de 28 milions de dòlars. Prova que l'entusiasme pel bitcoin ha remès, expliquen els analistes de MarketScreener.

Setmana tranquil·la

A grans trets, la dada de creixement de la Xina i el consum minorista als Estats Units seran les dues principals referències macroeconòmiques de la setmana que ara comença. Per això, els diners buscaran referències tant en l'evolució del cru, abans esmentada, com en els resultats empresarials que comencen a publicar-se amb més intensitat després que la banca nord-americana obrís foc aquesta setmana. A Espanya, Viscofán i Bankinter faran públics els seus comptes del primer trimestre de l'any. També se celebraran subhastes de deute a curt termini i llarg per part del Tresor espanyol on es posarà a prova el moment actual dels tipus.

Els analistes de Self Bank apunten que la setmana començarà amb la publicació de la producció industrial de l'Eurozona del mes de febrer, que mantindrà la seva tendència interanual negativa malgrat el repunt de la producció registrat a Alemanya o Itàlia. Posteriorment, el dimarts 16 coneixerem l'Enquesta ZEW d'Alemanya, que podria continuar reflectint la millora de les expectatives de la seva economia, consistent amb el repunt de la producció industrial, de les exportacions i de les ordres de comandes registrades el mes de febrer. Acompanyaran a aquesta dada, la taxa d'atur del Regne Unit, l'IPC d'Itàlia i la balança comercial a l'Eurozona.

Paral·lelament, el centre d'atenció dels inversors se situarà dimecres de la setmana vinent en la publicació de la dada definitiva de l'IPC de l'Eurozona de març. Sent fonamental per poder analitzar els pròxims moviments del BCE, després de la seva decisió d'aquest mes de mantenir els tipus d'interès oficials sense canvis, en una conjuntura on es comença a especular com afectarà a l'organisme monetari europeu la menor capacitat d'actuació de la Fed davant de la persistència de les tensions inflacionistes als EUA. La setmana acabarà amb la lectura de l'IPP d'Alemanya, unit a les vendes minoristes del Regne Unit i la Balança comercial d'Espanya. En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends de Miquel y Costas, Banc Sabadell i Unicaja, a més de les presentacions de resultades abans apuntades. En la resta d'Europa presenten resultats: Ericsson, ASML, Volvo, Tryg, Elysa, Sodexo, Nordea, Nokia, Sartorius, Tele2, ABB, Investor AB i Schlinder.

La primera potència mundial publicarà el dilluns 15 la lectura del seu Empire manufacturer i de l'evolució de les vendes minoristes al març, important per als inversors per poder dilucidar el nivell d'activitat econòmica del país. A més, el dimarts 16 coneixerem les dades sobre les llicències de construcció i habitatges iniciats al març. Unit a això, coneixerem la producció industrial nord-americana, després de només avançar un 0,1% en termes mensuals al febrer.

Els inversors centraran l'atenció el dimecres 17 al llibre Beige de la Fed, que previsiblement avançarà les tendències econòmiques vigents i els possibles reptes a què s'estigui enfrontant la principal potència mundial. A més, el final de la setmana vindrà protagonitzat per l'Enquesta Filadèlfia de la Fed, que completarà l'anàlisi del grau de dinamisme de l'economia nord-americana.

En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com M&T Bank, Goldman Sachs, US Bancorp, Abbot, Blackstone, Netflix, American Express, P&G, entre altres...

I, finalment, a la regió asiàtica destaca el PIB de la Xina, unit a la seva producció industrial, taxa d'atur i vendes minoristes. També coneixerem l'IPC del Japó del mes de març, expliquen des de Self Bank.